ESP32 Selection Guide

Ποιο ESP32 ταιριάζει στο project σας;

Ανακαλύψτε πώς να επιλέξετε το κατάλληλο ESP32 για το project σας! Μάθετε για τις διαφορές μεταξύ των modules και των development boards και βρείτε τον καλύτερο συνδυασμό χαρακτηριστικών για τις ανάγκες σας

Βρίσκετε συχνά τον εαυτό σας αναποφάσιστο ή μπερδεμένο ανάμεσα σε μια τεράστια ποικιλία από προϊόντα ESP32; Ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε τις κατηγορίες τους και να τα βάλουμε σε μια σειρά!

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε κάνει αναφορά στην ιστορία του τσιπ ESP32 της Espressif και τα βασικά του χαρακτηριστικά. 

Το ESP32 όμως γρήγορα εξελίχθηκε σε κάτι παραπάνω από ένα βασικό chip, με πάρα πολλές παραλλαγές και μεγάλο εύρος διαθέσιμων προϊόντων από πολλές εταιρείες, και ενσωματώθηκε στον κόσμο του IoT με πολλές μορφές!

Το Chip, τα modules και τα development boards

Όπως εξηγήσαμε, το ESP32 είναι απλώς το όνομα του τσιπ. Καθώς ένα σκέτο τσιπ δεν έχει κανένα περίβλημα ή I/O Pins, δεν μπορεί να συνδεθεί εύκολα σε ένα module ή πλακέτα χωρίς κόλληση. Ως εκ τούτου, οι περισσότερες επιλογές αγοράς δεν περιλαμβάνουν μόνο το τσιπ, καθώς αυτό θα προσθέσει ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας στη διαδικασία κατασκευής του project σας.

Για αυτόν τον λόγο οι κατασκευαστές σχεδιάζουν και παρέχουν μια μεγάλη ποικιλία από modules και development boards για να καλύψουν και να διευκολύνουν τις ανάγκες μας!

Πώς να επιλέξετε το σωστό ESP32

Πριν επιλέξετε το module ή το development board, είναι σημαντικό να αποφασίσετε ποιο chip χρειάζεστε για το project σας με βάση τα χαρακτηριστικά που προσφέρει. Σκεφτείτε την ανάγκη σας για συνδεσιμότητα (Wi-Fi, Bluetooth), την ποσότητα επεξεργαστικής ισχύος που χρειάζεστε, και το μέγεθος της μνήμης που απαιτείται.

Για παράδειγμα:

  • Χρειάζεστε Wi-Fi για IoT εφαρμογές; 
  • Θα χρησιμοποιήσετε Bluetooth για επικοινωνία με άλλες συσκευές; 
  • Ποιος είναι ο αριθμός των GPIO που απαιτεί το project σας; 
  • Θα χρειαστείτε κάποιο ενσωματωμένο περιφερειακό όπως αισθητήρες ή κάμερες

Διαβάστε ΕΔΩ μια σύντομη παρουσίαση για τις διάφορες εκδόσεις του ESP32 και τα χαρακτηριστικά τους για να διαλέξετε!

Tip: Όταν αποφασίζετε μεταξύ ενός ESP32 module ή ενός development board, αναλογιστείτε αν χρειάζεστε ευελιξία για custom hardware (module) ή μια εύχρηστη πλατφόρμα με πολλαπλές παροχές για prototyping (development board). Εάν είστε νέοι στον προγραμματισμό embedded συστημάτων, προτιμήστε ένα development board για να αποφύγετε την πολυπλοκότητα του hardware.

ESP32 modules

Τα modules είναι μικρά ηλεκτρονικά SMD εξαρτήματα έτοιμα να προσαρτηθούν σε μια πλακέτα και περιλαμβάνουν συνήθως μόνο ένα chip και κάποια βασικά στοιχεία όπως flash memory, clock, υποδοχή κεραίας ή/και EM shielding. Σκοπός ενός module είναι η ενσωμάτωση του σε μια πλακέτα μικροεπεξεργαστή (MCU board / IC).

Εάν στο project σας έχετε ήδη εξασφαλίσει από άλλα εξαρτήματα επικοινωνία USB σε UART ή προγραμματιζόμενα κουμπιά και χρειάζεστε απλώς ένα εξάρτημα για την ασύρματη επικοινωνία (π.χ. Wi-Fi ή BLE), ή θέλετε να έχετε μεγάλο βαθμό customizing στις διαδικασίες σας, τότε το ESP32 module αποτελεί την καλύτερη επιλογή, καθώς είναι πιο οικονομικό και μικρό σε μέγεθος.

Παραδείγματα modules:

ESP32-WROOM-32: Το πιο δημοφιλές και πολυχρησιμοποιημένο module με Wi-Fi και Bluetooth.

ESP32-S2: Νεότερη έκδοση με βελτιωμένη ασφάλεια και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

ESP32 development boards

Στα περισσότερα projects αναζητάμε μια πλακέτα που να μας παρέχει όσο το δυνατόν περισσότερα χαρακτηριστικά, με την ανάλογη σχέση τιμής, συνδεσιμότητας και μεγέθους. Για μεγαλύτερη άνεση και ευκολία, βρίσκουμε αυτή τη συνταγή στα development boards. Ένα development board με τον ιδανικό συνδυασμό χαρακτηριστικών μπορεί να μας εξοικονομήσει χρόνο αλλά και να περιορίσει σημαντικά τις κολλήσεις και τα προβλήματα συμβατότητας που μπορεί να προκύψουν εάν επιλέξουμε να συνδέσουμε ένα module με τα υπόλοιπα στοιχεία του project μόνοι μας.

Ένα ESP32 development board περιλαμβάνει το chip προ εγκατεστημένο επάνω σε μια πλακέτα και πρόσθετα χαρακτηριστικά όπως θύρες USB για προγραμματισμό, τροφοδοσία, προγραμματιζόμενα κουμπιά, και πολλές φορές ενσωματωμένα περιφερειακά όπως OLED οθόνες, αισθητήρες και modules κάμερας.

Ποια είναι τα κύρια πλεονεκτήματα ενός development board:

  • Εύκολη σύνδεση: Σύνδεση απευθείας με το PC σας μέσω USB για εύκολο προγραμματισμό.
  • Περισσότερα GPIO: Παροχή μεγαλύτερου αριθμού pins για σύνδεση περιφερειακών.
  • Περισσότερες ενσωματωμένες λειτουργίες: Μπορεί να περιλαμβάνει LED, κουμπιά, κεραίες, και άλλα εξαρτήματα.
  • Εύκολη υποστήριξη για debugging: Οι περισσότερες πλακέτες έχουν ενσωματωμένες λειτουργίες για ανίχνευση και διόρθωση σφαλμάτων.

Βασικά σημεία που αξίζει να προσέξετε:

  • Τα GPIO pins: Πόσα διαθέσιμα pins υπάρχουν για σύνδεση με άλλα περιφερειακά;
  • Τα ADC pins: Πόσες αναλογικές εισόδους χρειάζεστε για αισθητήρες;
  • Οι κεραίες Wi-Fi: Εξωτερικές ή εσωτερικές κεραίες για καλύτερη συνδεσιμότητα.
  • Διαθέσιμα LED: Παρέχουν ενδείξεις για τη λειτουργία της πλακέτας.
  • Shielding: Προστασία από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές.
  • Χωρητικότητα της Flash memory: Σημαντικό για την αποθήκευση του κώδικα σας.

Ξεχωρίσαμε για εσάς:

Η κατηγορία των development boards περιέχει πολλά και διαφορετικά προϊόντα από πολλούς κατασκευαστές. Εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς τα πιο χρήσιμα για διαφορετικά project με ESP32!

Μικρά αλλά παντοδύναμα!
Seeed XIAO ESP32C3

Με αρχιτεκτονική RISC-V και μικροσκοπικό μέγεθος (μόλις 21 x 17.8mm) το πλακετάκι αυτό καταφέρνει να χωρέσει πολλές δυνατότητες σε πολύ λίγο χώρο! Ιδανικό για wearable εφαρμογές!

Beetle ESP32 C6

Ένα μίνι IoT development board χαμηλής ισχύος με επεξεργαστή RISC-V 32-bit που υποστηρίζει πρωτόκολλα επικοινωνίας όπως Wi-Fi 6, Bluetooth 5, Zigbee 3.0 και Thread 1.3. Με ενσωματωμένη διαχείριση φόρτισης μπαταρίας λιθίου, επιτρέπει τη φόρτιση της μπαταρίας χωρίς την ανάγκη εξωτερικών modules!

Beetle ESP32

Μινι μέγεθος με πολλές επιλογές συνδεσιμότητας και προσιτή τιμή? Το Beetle σχεδιάστηκε για να χωράει στα πιο μικρά σημεία! Με 4 αναλογικές και 4 ψηφιακές θύρες, επικοινωνία UART και  I2C και ενσωματωμένο Bluetooth και WiFi, είναι μια σίγουρη επιλογή για τα wearable IoT project σας!

Waveshare ESP32-S3 Mini

Ιδανικό για SMD εφαρμογές με AI Acceleration! Συνδυάζει το mini μέγεθος με κουμπιά και ασύρματη συνδεσιμότητα, ενώ αποτελεί λύση σε project με MicroPython και Arduino IDE!

Με κάμερα!
FireBeetle 2 ESP32-S3 (N16R8)

Το AI Acceleration του ESP32-S3 σε συνδυασμό με την ενσωματωμένη κάμερα το καθιστούν ιδανικό για neural network computing projects με αναγνώριση εικόνας ή/ και αναγνώριση φωνής μεταξύ άλλων!

ESP32-CAM

Το OV2640 camera module δίνει μια νέα ματιά σε ένα από τα πιο κλασικά μοντέλα της AI-THINKER. Χρησιμοποιήστε το για smart home projects που απαιτούν λήψη εικόνας ή ασύρματη παρακολούθηση μέσω WiFi!

Θέλεις να έχει οθόνη?
Lilygo T-Display-S3

Με όλα τα πλεονεκτήματα του ESP32-S3 αλλά παράλληλα εξοπλισμένο με έγχρωμη οθόνη LCD 1,9 ιντσών και δύο προγραμματιζόμενα κουμπιά!

TTGO LORA32 v2.1

Ψάχνετε ESP32 Lora Module? To TTGO LORA32 έχει αυτό που χρειάζεστε μαζί με οθόνη και κεραία SMA! Μετρήστε την κίνηση ή τον αριθμό διερχομένων σε έναν χώρο ή επικοινωνήστε ασύρματα!

TTGO T-Display ESP32

Με έγχρωμη οθόνη IPS 1,14’’, 16ΜΒ Flash Memory και θύρα USB Type-C, το TTGO T-Display είναι μια εύκολη στη χρήση πλακέτα ESP32 για πολλά IoT projects!

Αυτά που δεν πρέπει να χάσεις!
FireBeetle 2 ESP32 C6

Η Solar Powered λύση για τα smart home project σας με επεξεργαστή RISC-V 32-bit, 160MHz! Συνδεθείτε σε δίκτυα IoT γρήγορα και εύκολα υποστηρίζοντας πρωτόκολλα επικοινωνίας όπως Wi-Fi 6, Bluetooth 5, Zigbee 3.0 και Thread 1.3.

TTGO T-Call ESP32 with SIM800 GPRS Module V1.4
TTGO T-Call ESP32 with SIM800 GPRS Module V1.4

Η LilyGo έχει εξειδικευτεί στον συνδυασμό πολλών στοιχείων σε μια πλακέτα και αυτή εδώ δεν διαφέρει! Το TTGO T-Call συνδυάζει το ESP32 WiFi & Bluetooth WiSoC με τη μονάδα SIMCom SIM800 GPRS ενώ παρέχει σύνδεση μέσω USB-C για τροφοδοσία και προγραμματισμό!

Arduino Nano ESP32

Η οικογένεια Nano έχει εμπλουτιστεί με την δύναμη του ESP32-S3! Εξερευνήστε την MicroPython μέσα από το οικοσύστημα της Arduino (IDE, Cloud κτλ) και ξεκινήστε να δημιουργείτε!

 
Waveshare ESP32-S3

Με 27 GPIO Pins πολλαπλών λειτουργιών και μεγάλη ποικιλία από διαθέσιμα συμβατά modules όπως e-paper, οθόνες, UPS και RTC Module και άλλα, υπόσχεται να σας λύσει τα χέρια για απλά ή και σύνθετα ESP based projects!

Ήρθε η ώρα να διαλέξετε!

Με όλα αυτά τα σημεία κατά νου, μπορείτε να επιλέξετε το σωστό ESP32 για το project σας. Είτε ψάχνετε για ένα module για την κατασκευή custom hardware, είτε για ένα development board για γρήγορο prototyping, οι επιλογές είναι πολλές και ευέλικτες!

Μετάτρεψε το Maqueen σε αυτοοδηγούμενο όχημα

Έλεγξε το Μaqueen κινώντας το χέρι σου

Ανακαλύψτε το νέο Arduino Nano ESP32: Η επανάσταση στο IoT!

Βιομηχανικές λύσεις IoT με Arduino PRO