dancing maqueen

Κάνε το Maqueen να χορεύει

Προγραμμάτισε το Maqueen να κάνει τυχαίες κινήσεις παίζοντας μουσική και φτιάξε φωτορυθμικά με τα πολύχρωμα RGB LED!

Ρίχνει ζάρια το Maqueen;

Σε αυτόν τον οδηγό θα προγραμματίσεις το Maqueen με τη βοήθεια αριθμών που παράγονται τυχαία. Όμως ένα ρομπότ -όπως και κάθε υπολογιστικό σύστημα- δεν μπορεί να παράξει πραγματικά τυχαίους αριθμούς γιατί είναι μηχανή που ακολουθεί συγκεκριμένες εντολές. Στην πραγματικότητα, οι μαθηματικές εξισώσεις που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές μπορούν να δημιουργήσουν αριθμούς που δείχνουν να ‘ναι τυχαίοι. Αυτοί οι αριθμοί ονομάζονται “ψευδοτυχαίοι αριθμοί”.

dancing robots - boston dynamics

Για να αρχίσει ο υπολογιστής να παράγει αυτούς τους αριθμούς, χρειάζεται μια αρχική τιμή, που ονομάζεται “σπόρος” (seed). Σκέψου τον σπόρο σαν το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει η παραγωγή των τυχαίων αριθμών. Μπορεί να προέρχεται από διάφορες πηγές, όπως για παράδειγμα η ώρα του ρολογιού του υπολογιστή.

Με αυτόν τον τρόπο, οι υπολογιστές μπορούν να παράγουν αριθμούς που φαίνονται τυχαίοι και χρησιμοποιούνται σε πολλές περιπτώσεις, από παιχνίδια μέχρι την κρυπτογράφηση δεδομένων για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Τι θα χρειαστείς

Ηλεκτρονικά μέρη

  • Κινητήρες
  • RGB LED
  • Buzzer

Αν διαθέτεις Microbit V2 -που διαθέτει και αυτό ενσωματωμένο buzzer στο πίσω μέρος του- και δεν θέλεις ο ήχος να ακούγεται από δύο πηγές, μπορείς να απενεργοποιήσεις το buzzer του Maqueen από τον μικρό διακόπτη που έχει στο πλάι του.

Έννοιες προγραμματισμού

  • Μεταβλητές
  • Εντολές επανάληψης
  • Παραγωγή τυχαίων αριθμών
  • Προσθήκη σχολίων σε πρόγραμμα

Προγραμματισμός με MakeCode

Για να προγραμματίσεις το Microbit με MakeCode ακολούθησε τις οδηγίες που θα βρεις εδώ:

Locked Buy Maqueen

Κάντε τα πρώτα σας βήματα με το BBC micro:bit!

PID έλεγχος με το Maqueen

Προγραμμάτισε μια κινούμενη καρδιά στο BBC micro:bit σου!

Φτιάξτε θήκη μπαταριών για το BBC micro:bit σας