NVIDIA Jetson Developer Kits

Τα NVIDIA Developer Kit φέρνουν την δύναμη του AI σε χιλιάδες projects και makers όλων των συνατοτήτων!

Μερικά χρόνια πριν, η NVIDIA παρουσίασε το πρώτο Jetson Nano Developer Kit, έναν μικρό αλλά ισχυρό μικροϋπολογιστή σχεδιασμένο για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής. Με την γενιά των Jetson Orin Nano να ανακοινώνεται με ακόμα καλύτερες επιδόσεις φαίνεται ότι η κοινότητα των makers έχει βρει ένα ακόμα χρήσιμο εργαλείο!

NVIDIA Developer Kit RANGE

Τα Jetson Nano έχουν πια καθιερωθεί ως ένα προϊόν-ορόσημο στην κατηγορία τους, αποτελώντας μια οικονομικά βιώσιμη πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς, developers και makers που ήθελαν να εντρυφήσουν στον κόσμο του AI computing και των εφαρμογών ρομποτικής μεταξύ άλλων.Από την ανακοίνωση τους μέχρι τώρα έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή για τις επιδόσεις, την προσβασιμότητα και την πολυμορφικότητα τους.

Το βασικό χαρακτηριστικό που τα κάνει τόσο δημοφιλή είναι η ικανότητα τους να παρέχουν την δυνατότητα υλοποίησης project που αφορούν AI, deep learning και neural networks προσιτά και σε ένα ευρύ κοινό.

NVIDIA Developer Kit

Όπως και το Raspberry Pi, το Jetson Nano παρέχει μια ποικιλία θυρών και τα γνώριμα 40 GPIO pins σε μια σχετικά μικρή μητρική πλακέτα, την οποία μπορείτε να τροφοδοτήσετε με ένα micro USB.

Μικρό αλλά παντοδύναμο

Η σειρά Jetson Nano έχει συμβάλει καθοριστικά στον εκδημοκρατισμό της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, παρέχοντας τη δυνατότητα καινοτομίας σε όλους τους κλάδους και τροφοδοτώντας μια ακμάζουσα κοινότητα προγραμματιστών. Η προσιτή τιμή και η προσβασιμότητά τους τα καθιστά καθοριστικό παράγοντα στην εξέλιξη του AI, δίνοντας τη δυνατότητα σε άτομα και οργανισμούς με περιορισμένους πόρους να εξερευνήσουν τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης και να προωθήσουν την καινοτομία από το μηδέν.

Κεντρικό ρόλο στο οικοσύστημα της NVIDIA και στα Developer Kit, όπως το Jetson Nano, παίζουν τα ολοκληρωμένα εργαλεία, όπως το JetPack SDK και οι βιβλιοθήκες CUDA-X AI. Αυτοί οι πόροι επιταχύνουν και απλοποιούν τη δημιουργία εφαρμογών AI, παρέχοντας στους προγραμματιστές τα απαραίτητα εργαλεία για την αξιοποίηση του υλικού της NVIDIA.

Χρήση σε ρομποτική και αυτοματισμό

Επιπλέον, οι εφαρμογές των Developer Kit της NVIDIA επεκτείνονται πέρα από τις παραδοσιακές χρήσεις τεχνητής νοημοσύνης, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ρομποτικής. Το μικρό τους μέγεθος και η ενεργειακή τους απόδοση τα καθιστούν ιδανική πλατφόρμα για την ενσωμάτωση δυνατοτήτων AI σε ρομποτικά συστήματα, επιτρέποντας στα ρομποτικά σας project, να ενσωματώσουν εύκολα εργασίες όπως η ανίχνευση αντικειμένων, η αυτόνομη πλοήγηση και ο τηλεχειρισμός.

NVIDIA OBJECT DETECTION AND CLASIFICATION AI

Αυτή η συνέργεια μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής αναδιαμορφώνει τον τρόπο που βλέπουμε την μέχρι τώρα εξέλιξη της βιομηχανίας και ανοίγει το δρόμο για ένα μέλλον που τροφοδοτείται από έξυπνες μηχανές.

Για την κοινότητα των makers αυτό σημαίνει εύκολη ενσωμάτωση AI δυνατοτήτων, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες πλατφόρμες και εργαλεία, για την επίτευξη αναρίθμητων project που μέχρι πρότινος ήταν αδύνατα.

Καθώς το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζει να εξελίσσεται, το Jetson Nano παραμένει στην πρώτη γραμμή, οδηγώντας την πρόοδο και ξεκλειδώνοντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους τομείς.

Βασικά Πλεονεκτήματα

Το Jetson Nano Developer Kit κατέκτησε γρήγορα ένα μεγάλο μερίδιο στην αγορά της τεχνολογίας AI και βρήκε την θέση του στην κοινότητα του making παγκοσμίως. Τι είναι όμως αυτό που του έδωσε αυτή την θέση?

Υποστήριξη για Developers από την NVIDIA

Πολλές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης έχουν κοινές ανάγκες: ταξινόμηση, ανίχνευση αντικειμένων, μετάφραση και αναγνώριση γλώσσας, μετατροπή κειμένου σε ομιλία (text-to-speech), A/B testing, ανάλυση συναισθήματος και άλλα.

NVIDIA PRETRAINED MODELS

H NVIDIA παρέχει προεκπαιδευμένα μοντέλα από τον κατάλογο NGC™ που είναι βελτιστοποιημένα ως προς την απόδοση και έτοιμα για τελικές μικρορυθμίσεις με το NVIDIA TAO Toolkit και τα δεδομένα των πελατών.

Επίσης παρέχει ολοκληρωμένα εργαλεία και εφαρμογές ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένου του JetPack SDK, το οποίο περιλαμβάνει βιβλιοθήκες CUDA-X AI, drivers και εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών AI. Αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά τον χρόνο και το κόστος παραγωγής για την ανάπτυξη λογισμικού AI.

Αξιόπιστες επιδόσεις AI σε μικρό μέγεθος

Η σειρά Jetson Nano δεν είναι κάτι καινούργιο για την NVIDIA. Τα Developer kit ενσωματώνουν όλη την τεχνογνωσία της NVIDIA σε ένα μικρό και παράλληλα οικονομικά προσιτό μέγεθος, με προσαρμοσμένες δυνατότητες. Παρά το μικρό τους μέγεθος όμως, τα Developer kit είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο, με ισχυρή GPU αρχιτεκτονικής Maxwell ή Ampere και 128 (Nano) εως 1024 (Orin Nano) πυρήνες για ισχυρές επιδόσεις AI.

Αυτό τα καθιστά κατάλληλα για εργασίες όπως η ταξινόμηση εικόνων, η ανίχνευση αντικειμένων και η επεξεργασία φυσικής γλώσσας. Το επίπεδο τιμής τους τα κάνει προσιτά σε developers και makers όλων των επιπέδων για να δημιουργήσουν και να ανακαλύψουν τον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης.

Συνδεσιμότητα και κατανάλωση

Το Jetson Nano είναι εξαιρετικά ενεργειακά αποδοτικό, καθώς καταναλώνει μόλις λίγα watt για να λειτουργήσει. Αυτό το καθιστά κατάλληλο για εφαρμογές που λειτουργούν με μπαταρία και εφαρμογές στις οποίες πρέπει να ενσωματωθεί σε ένα άλλο σύστημα. Διαθέτει επίσης πολλαπλές επιλογές συνδεσιμότητας, όπως Gigabit Ethernet, USB 3.0, HDMI, DisplayPort και GPIO pins (General Purpose Input/Output), επιτρέποντας στους προγραμματιστές να συνδέονται με ένα ευρύ φάσμα αισθητήρων και περιφερειακών.

Εφαρμογές με NVIDIA Developer Kit

Μεταξύ των πιο δημοφιλών κατηγοριών project που εκμεταλλεύονται τα χαρακτηριστικά του Jetson Nano Developer Kit σε εφαρμογές ρομποτικής και αυτοματισμού είναι τα παρακάτω:

smart autonomous drone ai

Χρησιμοποιώντας τις AI δυνατότητες του, οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν drones ικανά να πραγματοποιούν αυτόνομες πτήσεις. Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να περιηγηθούν σε περιβάλλοντα χρησιμοποιώντας αλγόριθμους computer vision και deep learning, αποφεύγοντας εμπόδια και εκτελώντας εργασίες όπως ανίχνευση αντικειμένων, παρακολούθηση και ακόμη και παραδόσεις αντικειμένων.

autonomous vehicle

Η πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτόνομα οχήματα για διάφορες εφαρμογές, όπως αυτοκινούμενα αυτοκίνητα (self-driving cars), μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και υποβρύχια ρομπότ. Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης που εκτελούνται μπορούν να επεξεργάζονται δεδομένα αισθητήρων, όπως lidar, ραντάρ και κάμερες, ώστε να λαμβάνουν αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο για πλοήγηση, αποφυγή εμποδίων και σχεδιασμό διαδρομής.

smart city ai

Το Jetson Nano μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία έξυπνων συστημάτων παρακολούθησης που χρησιμοποιούν αλγορίθμους computer vision για την ανίχνευση, παρακολούθηση και ταξινόμηση αντικειμένων σε πραγματικό χρόνο. Αυτά τα συστήματα μπορούν να παρέχουν προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως αναγνώριση προσώπου, ανίχνευση εισβολέων και ανίχνευση ανωμαλιών.

home robot

Το Jetson Nano μπορεί να τροφοδοτήσει ρομπότ οικιακού αυτοματισμού ικανά να εκτελούν εργασίες όπως ο καθαρισμός, η παρακολούθηση και ακόμη και η βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού. Αυτά τα ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιούν αισθητήρες και κάμερες για να περιηγούνται σε εσωτερικούς χώρους, να αναγνωρίζουν αντικείμενα και να αλληλεπιδρούν με έξυπνες οικιακές συσκευές.

Πολλά τέτοια project το χρησιμοποιούν σε συνδυασμό με ένα Arduino ή ένα Raspberry, τα οποία είναι υπεύθυνα για εργασίες όπως: έλεγχο των μοτερ, διάδραση με αισθητήρες και λήψη και επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Ο συνδυασμός αυτός δίνει το περιθώριο δημιουργίας ενός εξελιγμένου συστήματος οικιακού αυτοματισμού (smart home)!

smart farming

Χρησιμοποιώντας το Jetson Nano για ανάλυση φωτογραφιών με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και ένα Raspberry Pi ή Arduino για τη συλλογή δεδομένων από αισθητήρες, μπορείτε να αναπτύξετε ένα σύστημα ακριβείας για γεωργική παραγωγή. Το σύστημα αυτό μπορεί να παρακολουθεί την ποιότητα των καλλιεργειών με τη χρήση computer vision, να αναλύει τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους και να ελέγχει συστήματα άρδευσης ή drones για την στοχευμένη διαχείριση των καλλιεργειών.

medical smart imaging

Με την ισχυρή GPU του και τις δυνατότητες deep learning, το Jetson Nano είναι κατάλληλο για εφαρμογές ανάλυσης ιατρικής απεικόνισης. Οι developers μπορούν να αναπτύξουν μοντέλα AI για την ανάλυση ιατρικών απεικονίσεων, όπως ακτινογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες και αξονικές τομογραφίες, για τη διάγνωση ασθενειών, την ανίχνευση ανωμαλιών και την υποβοήθηση των ακτινολόγων στη λήψη ιατρικών αποφάσεων.

industrial automation

Σε βιομηχανικό περιβάλλον, η πλατφόρμα μπορεί να τροφοδοτήσει με ΑΙ, συστήματα αυτοματισμού για εργασίες όπως ο ποιοτικός έλεγχος, η προγνωστική συντήρηση και η ρομποτική συναρμολόγηση. Αναλύοντας δεδομένα αισθητήρων και εικόνες από γραμμές παραγωγής, τα μοντέλα AI μπορούν να εντοπίσουν ελαττώματα, να βελτιστοποιήσουν τις διαδικασίες και να βελτιώσουν την παραγωγικότητα, μειώνοντας παράλληλα το κόστος και τα σφάλματα.

Συμπεράσματα

Τα Developer Kit της NVIDIA όπως το Jetson Nano καθιστούν δυνατή τη δημιουργία εντυπωσιακών νέων δυνατοτήτων σε εκατομμύρια μικρά και παράλληλα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Δημιουργούν νέες προοπτικές για ενσωματωμένες εφαρμογές IoT, όπως entry-level Network Video Recorders (NVR), οικιακά ρομπότ και έξυπνα gateways με πλήρεις δυνατότητες ανάλυσης δεδομένων.

Φέρνοντας τεχνολογίες αιχμής στην διάθεση των makers και εκπαιδευτικών σχεδιάζεται ένα πιο δημιουργικό και πρακτικό μέλλον για όλους!

Post navigation

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Τα 10 καλύτερα UNIHIKER projects

Γνωρίστε τα Arduino Nano. Μικρό μέγεθος – Τεράστιες δυνατότητες!

UNIHIKER: Ένας Linux-based μικροϋπολογιστής με οθόνη και υποστήριξη IoT

Έξυπνα παράθυρα και περσίδες με Arduino!