arduino uno r4

Arduino UNO R4 – ένα τεράστιο βήμα στην κοινότητα ανοιχτού κώδικα

Η έκδοση UNO R4 WiFi θα φέρει την μονάδα S3 WiFi της Espressif, δίνοντας την δυνατότητα σε makers, εκπαιδευτικους και χομπίστες να ξεδιπλώσουν την φαντασία τους!

Με ενθουσιασμό ανακοινώθηκε από την Arduino το νέο ανανεωμένο UNO, της δημοφιλέστερης πλακέτας στην κατηγορία του ανοιχτού κω΄δικα. Αναμένεται να παρέχει στην κοινότητα του making σημαντικά πλεονεκτήματα στην απόδοση και νέες δυνατότητες. Το Arduino UNO R4 διατηρεί τα γνωστά χαρακτηριστικά της πλακέτας UNO – με ίδιο μέγεθος, συμβατό με shields, τάση λειτουργίας 5V, εξαιρετική στιβαρότητα – ενώ προσφέρει έναν Cortex®-M4 32 bit και μια αύξηση 3 -16 φορές στην ταχύτητα του clock, την μνήμη και την flash memory.

Αυτό το τεράστιο βήμα επιτυγχάνεται με έναν νέο επεξεργαστή από τη Renesas, έναν παγκόσμιο ηγέτη στους μικροελεγκτές, τα αναλογικά, τα προϊόντα ισχύος και τα SoC (System-on-a-Chip). Πάνω από 10 εκατομμύρια χρήστες ήδη απολαμβάνουν να “παίζουν” και να εργάζονται με τον 8-bit μικροελεγκτή του Arduino UNO R3 για περισσότερο από μια δεκαετία, ο νέος επεξεργαστής της σειράς RA4 θα ανοίξει αμέτρητες νέες ευκαιρίες κατασκευών για πιο προχωρημένους makers και θα φέρει την πλακέτα σε επίπεδο σύγχρονων απαιτήσεων!

Εκδόσεις Arduino UNO R4

Το UNO R4 θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις – UNO R4 WiFi και το UNO R4 Minima, προσφέροντας πρωτόγνωρες δυνατότητες και επιδόσεις στην κοινότητα του making.

uno r4 minima vs wifi
arduino uno r4 renesas

Η έκδοση UNO R4 WiFi θα φέρει την μονάδα S3 WiFi της Espressif, δίνοντας την δυνατότητα στους makers, στους εκπαιδευτικου΄ς και στους χομπίστες να ξεδιπλώσουν ακόμα περισσότερο την φαντασία τους για δημιουργίες, ενώ η έκδοση UNO R4 Minima θα παρέχει μια πιο οικονομική λύση για όσους αναζητούν τις νέες επιδόσεις του νέου επεξεργαστή χωρίς πρόσθετα χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικά

Αναλυτικά, το νέο Arduino UNO R4 είναι εξοπλισμένο με τον Renesas RA4M1 (Arm Cortex®-M4) που τρέχει στα 48 MHz, ο οποίος παρέχει 3 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με το UNO R3. Επιπλέον, η μνήμη SRAM αυξήθηκε από 2kB σε 32kB και η μνήμη flash από 32kB σε 256kB για να φιλοξενήσει πιο πολύπλοκα projects. H θύρα USB αναβαθμίστηκε σε USB-C και η μέγιστη τάση τροφοδοσίας αυξήθηκε στα 24V με βελτιωμένο θερμικό σχεδιασμό. Η πλακέτα παρέχει CAN bus, που επιτρέπει στους χρήστες να ελαχιστοποιήσουν τις καλωδιώσεις και να εκτελούν παράλληλα διαφορετικές εργασίες συνδέοντας πολλαπλά shields. Τέλος, περιλαμβάνει ένα 12bit αναλογικό DAC.

Συνοπτικά, το Arduino UNO R4 αποτελεί την απάντηση που ζητούσε η κοινότητα των προγραμματιστών και makers, για βελτίωση και αναβάθμιση, καθιστώντας το ξεκίνημα με το Arduino ευκολότερο από ποτέ.

Hardware και Software

Όσον αφορά τη συμβατότητα του hardware, η διάταξη των pin, η τάση και η μορφολογία παραμένουν αμετάβλητα από το UNO R3, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή συμβατότητα πλακέτας και ηλεκτρικών στοιχείων με τα υπάρχοντα shield και projects. Από την πλευρά του λογισμικού, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για τη μεγιστοποίηση της αντίστροφης συμβατότητας των πιο δημοφιλών βιβλιοθηκών Arduino, ώστε οι χρήστες να μπορούν να βασίζονται στα υπάρχοντα παραδείγματα κώδικα και στις οδηγίες χρήσης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι βιβλιοθήκες και τα παραδείγματα κώδικα θα λειτουργούν ως έχουν, αλλά κάποια από αυτά που σχεδιάστηκαν για την αρχιτεκτονική AVR που χρησιμοποιείται στο R3 θα πρέπει να προσαρμοστούν. Για να βοηθήσει στη μετάβαση αυτή, το Arduino θα παρέχει έναν μια λίστα τέτοιων βιβλιοθηκών, μαζί με συνδέσμους για τις υπάρχουσες εναλλακτικές λύσεις. Επιπρόσθετα, έχει ολοκληρωθεί ένα πρόγραμμα έγκαιρης προσαρμογής χρηστων (early adopter) για προγραμματιστές βιβλιοθηκών που είναι ενθουσιώδεις να μάθουν περισσότερα για το UNO R4 και πρόθυμοι να συνεισφερουν τον low-level κώδικά τους στην αρχιτεκτονική της Renesas.

Το Arduino UNO R3 θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμο και να υποστηρίζεται, για όλους τους κατασκευαστές που θέλουν να δουλεύουν με τον 8 bit μικροελεγκτή AVR του!

Δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά και αποκτήστε το δικό σας UNO R4:

Ετοιμαστείτε να δώσετε νέα διάσταση στα project σας με το Arduino GIGA R1 WiFi

Εύκολο Machine Learning με το Arduino_KNN

UNO R4: Μια νέα διάσταση στο χώρο του making

Βιομηχανικές λύσεις IoT με Arduino PRO