unihiker banner gravity

UNIHIKER: Ένας Linux-based μικροϋπολογιστής με οθόνη και υποστήριξη IoT

Μικρό αλλά πλούσιο σε χαρακτηριστικά, το UNIHIKER προσφέρει μια νέα εμπειρία στον κόσμο του Iot!

Το UNIHIKER είναι ένας μικροϋπολογιστής (Single Board Computer) που διαθέτει οθόνη αφής 2,8 ιντσών και υποστηρίζει συνδεσιμότητα Wi-Fi και Bluetooth. Είναι εξοπλισμένο με αισθητήρα φωτός, επιταχυνσιόμετρο, γυροσκόπιο και μικρόφωνο. Όλα αυτά προγραμματίζονται με τη βιβλιοθήκη PinPong Python. Με τον ενσωματωμένο του επεξεργαστή, είναι σε θέση να επικοινωνεί με αναλογικούς, ψηφιακούς, I2C, UART και SPI αισθητήρες και actuators.

Η οθόνη αφής 2,8 ιντσών σας επιτρέπει να αποτυπώνετε εύκολα τα δεδομένα του αισθητήρα με τη μορφή διαγραμμάτων, γραφημάτων, ακόμη και δυναμικών κινούμενων animations.

Η συσκευή έρχεται με προεγκατεστημένο λογισμικό (Debian) στη flash memory, συμπεριλαμβανομένου ενσωματωμένου Jupyter Notebook (ένας editor για τη σύνταξη προγραμμάτων σε Python, μεταξύ πολλών άλλων) και ένα browser-based περιβάλλον προγραμματισμού. Αυτό επιτρέπει τον γρήγορο και εύκολο προγραμματισμό με χρήση Python και μια συνολικά γρήγορη διαδικασία εγκατάστασης. Με το ενσωματωμένο Jupyter Notebook, μπορείτε να προγραμματίσετε το UNIHIKER ακόμη και με ένα smartphone ή tablet. Αυτό λύνει το συχνά χρονοβόρο ζήτημα του setup που υπάρχει με άλλα δημοφιλή SBC.

Όπως και άλλα single-board computers, το UNIHIKER υποστηρίζει επίσης Microsoft VS Code, VIM, Node-RED, Thonny και Mind+ (για προγραμματισμό με μπλοκ). Η ενσωματωμένη βιβλιοθήκη ελέγχου PinPong σας επιτρέπει να ελέγχετε απευθείας τους ενσωματωμένους αισθητήρες του UNIHIKER και εκατοντάδες συνδεδεμένους αισθητήρες και actuators χρησιμοποιώντας Python.

SoCRockchip RK3308B-S
CPUQuad-core Arm Cortex A35 μέχρι 1.2 GHz
ΛειτουργικόDebian
RAM512MB
Μνήμη16GB eMMC Flash, Micro SD
MicrocontrollerRISC-V GD32VF103
ΣυνδεσιμότηταWi-Fi 2.4 GHz, Bluetooth 4.0
ΘύρεςUSB A, USB Type-C
GPIO4 x Ψηφιακές IO θύρες Gravity, 2 x I2C Gravity θύρες, Edge Connector, LED, Buzzer
Κουμπιά3 x Push buttons (A,B,Home)
Οθόνη Αφής2.8 inch, 240 x 320
ΑισθητήρεςΦωτός, Επιταχυνσιόμετρο, Γυροσκόπιο, Μικρόφωνο
Τροφοδοσία5V 2A Max μέσω USB C
Διαστάσεις51.6 x 83 x 13mm

Η πλακέτα μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυο για προγραμματισμό ή απλά για σύνδεση στο Internet με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους. Μέσω USB, χρησιμοποιώντας σύνδεση Wi-Fi, με ένα Wi-Fi hotspot ή μέσω USB to Ethernet.

Το UNIHIKER διαθέτει ενσωματωμένη πλατφόρμα υπηρεσιών IoT που ονομάζεται SIoT (Science and Simple Internet of Things), η οποία αποτελείται από ένα πρωτόκολλο MQTT και μια πλατφόρμα απεικόνισης δεδομένων και παρέχει πρόσβαση online δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Γραμμένη σε Python, η πλατφόρμα παρέχει έναν εύκολο τρόπο συλλογής και εξαγωγής δεδομένων IoT. Όλα τα δεδομένα αποθηκεύονται τοπικά στη συσκευή.

Εκτός από τα παραπάνω, το Unihiker, προσφέρει ψηφιακά Input / Output pins (GPIO) και τη δυνατότητα σύνδεσης βασικών components, όπως LED, διακόπτες, κουμπιά, αισθητήρες και motor drivers.

Αντί για ένα παραδοσιακό pin header, χρησιμοποιεί ένα edge connector παρόμοιο με αυτό που θα βρείτε σε ένα Micro:bit (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλακέτες επέκτασης Micro:bit με το Unihiker), καθώς και τρεις θύρες Gravity, για εύκολη σύνδεση όλων των Gravity modules και αισθητήρων. Υπάρχει επίσης μια θύρα USB-A (εκτός από την θύρα USB-C) που λειτουργεί με πληκτρολόγιο.

Τροφοδοτείται εύκολα συνδέοντας το σε οποιαδήποτε θύρα USB (σε υπολογιστή ή τροφοδοτικό) χάρη στο βύσμα UCB-C, επομένως δεν απαιτείται κάποιο επιπλέον ακριβό ή ειδικό τροφοδοτικό. Διαθέτει επίσης πολλές επιλογές συνδεσιμότητας, καθιστώντας το ιδανικό για έναν τεράστιο αριθμό project!

Το site της DFRobot αλλά και του Unihiker διαθέτει οδηγίες και διαθέσιμα tutorial που καλύπτουν θέματα όπως μηχανική μάθηση (Machine Learning) και ταξινόμηση εικόνων, ρομποτική, δημιουργία μετεωρολογικού σταθμού αλλά και απλά project GPIO.

Σε αυτά περιλαμβάνονται οδηγίες για χρήση του Unihiker ως συσκευή εκμάθησης τόσο του IoT όσο και πειραμάτων STEM για αρχάριους, με δυνατότητα προγραμματισμού με γλώσσα με block (Mind+), αλλά και προγραμματισμό με κώδικα για απαιτητικές χρήσεις από προχωρημένους χρήστες σε εξελιγμένα project με Python!

Η πλακέτα, όντας ένας μικρός υπολογιστής Linux και με δυνατότητες διακομιστή VNC, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες project με ανεξάντλητες δυνατότητες και μεγάλο βαθμό αυτονομίας.

Ένα μικρό Linux SBC (Single Board Computer) με ενσωματωμένη οθόνη έχει πολλές εφαρμογές. Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εξαιρετικό user interface για ένα project μηχανικής μάθησης, να ελέγχει συσκευές σε ένα δίκτυο και να συλλέγει δεδομένα από αισθητήρες.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γράψετε κώδικα (Mind+, SSH, Jupyter, SIOT κ.λπ.), καθώς και πολλοί τρόποι για να αποκτήσετε πρόσβαση στα GPIO (μέσω θυρών Gravity ή χρησιμοποιώντας ένα micro:bit breakout). Οι είσοδοι Gravity παρέχουν άμεση πρόσβαση σε μια τεράστια ποικιλία εκπαιδευτικού υλικού και σύνδεση plug and play με όλο το οικοσύστημα αισθητήρων και modules της σειράς.

Το Unihiker είναι μια ενδιαφέρουσα εισαγωγή στο IoT. Είναι εύκολο στη χρήση και το μέγεθος του το καθιστά ιδανικό για φορητά project. Οι ενσωματωμένοι αισθητήρες (το μικρόφωνο, ο αισθητήρας φωτός, το επιταχυνσιόμετρο και το γυροσκόπιο) είναι πραγματικά εύκολα προσβάσιμοι μέσω του Python module και αυτό συνεπάγεται γρήγορα αποτελέσματα για τους ανυπόμονους αρχάριους.

Το Unihiker αποτελεί μια ευέλικτη πλατφόρμα οπού μπορούμε να δημιουργήσουμε κάθε είδους project όπως STEM, IoT και άλλα, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών IoT για Smart Home, έξυπνη γεωργία και ούτω καθεξής. Η ποικιλία των διαθέσιμων επιλογών προκύπτει λόγω της δυνατότητας να συνδέσουμε πρόσθετους αισθητήρες μέσω θυρών USB Type-C και Type-A, 3 ή 4-pin Gravity, τον Edge connector, είτε πρόκειται για κάμερα, είτε για driver, είτε για servo, είτε για άλλους αισθητήρες και actuators. Επιπροσθέτως, επειδή η πλακέτα τρέχει με λειτουργικό Linux, έχουμε μια μεγάλη επιλογή προγραμμάτων που μπορούν να εγκατασταθούν, όπως η πλατφόρμα Node-RED για χρήση ως πύλη IoT για τη διαχείριση άλλων συσκευών IoT, όπως μονάδες ESP32 και η ενσωματωμένη πλατφόρμα SIoT.

Εάν έπρεπε να τοποθετηθεί σε μια κατάταξη, θα λέγαμε ότι είναι μια ενδιάμεση πλακέτα μεταξύ των πιο ισχυρών μικροϋπολογιστών (Single Board Computer) και των πλακετών μικροελεγκτών. Η πλατφόρμα είναι κατάλληλη τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους, προσφέροντας τη δυνατότητα προσαρμογής στο περιβάλλον της εύκολα και γρήγορα, διαθέτοντας προγραμματισμό με Block για αρχάριους χρήστες (με το Mind+) και Microsoft VS Code ή Jupyter Notebook για φοιτητές πανεπιστημίου και πιο προχωρημένους χρήστες.

Η συνεχής υποστήριξη της DFRobot με οδηγίες και tutorials αλλά και η υποστήριξη μέσω του forum δημιουργεί ένα περιβάλλον εκμάθησης με μεγάλες προοπτικές εξέλιξης!

Από άποψη τιμής, με μια πρώτη ματιά, το Unihiker ως αυτόνομη μονάδα κατατάσσεται ως ένα πιο ακριβό SBC, σε σύγκριση με άλλα της ίδιας κατηγορίας. Αλλά σε αντίθεση με τα υπόλοιπα Single Board Computers με τα οποία συγκρίνεται (όπως το Raspberry), προσφέρει οθόνη αφής, προεγκατεστημένο λογισμικό και ενσωματωμένη μνήμη flash, πράγμα που το κάνει μια πιο αυτόνομη επιλογή με περισσότερες παροχές και δυνατότητες ενσωματωμένες από την στιγμή της αγοράς του.

Μικρό αλλά πλούσιο σε χαρακτηριστικά και φιλικό προς το χρήστη, το UNIHIKER προσφέρει μια πρωτοποριακή εμπειρία ανάπτυξης για εκμάθηση, προγραμματισμό και making.

Post navigation

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Κάντε το BBC micro:bit θερμόμετρο!

Συστήσου εύκολα με την κονκάρδα BBC micro:bit!

Δείξε πως νιώθεις με το BBC micro:bit!

Γνωρίστε τα Arduino Nano. Μικρό μέγεθος – Τεράστιες δυνατότητες!