esp32 blog banner

Γιατί το ESP32 είναι συνώνυμο του IoT?

Τα ESP32 έχουν χαρακτηριστεί ως το δημοφιλέστερο chip για making και IoT. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τον λόγο αλλά και τα καλύτερα ESP32 προιόντα.

Τι είναι το ESP32?

Όταν συζητάμε για το IoT, το ESP32 είναι ίσως το δημοφιλέστερο chip που αναφέρεται, προσφέροντας τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για διάφορες εφαρμογές και project. Το ESP32 είναι ο διάδοχος του ESP8266. Πρόκειται για μια ισχυρή, ευέλικτη και χαμηλού κόστους σειρά system on a chip (SoC) που δημιουργήθηκε από την Espressif Systems. Με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής, μικρό μέγεθος και σχετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, το ESP32 είναι η κατάλληλη βάση για μεγάλο αριθμό διαφορετικών εφαρμογών IoT.

Λίγη Ιστορία πίσω από το chip

Το ESP32 είναι ένα chip που παρέχει συνδεσιμότητα Wi-Fi και Bluetooth (σε ορισμένα μοντέλα) για ενσωματωμένες συσκευές – με άλλα λόγια, για συσκευές IoT. Ενώ το ESP32 είναι τεχνικά μόνο το chip, τα modules και τα development boards που περιέχουν το chip αυτό αναφέρονται συχνά και ως “ESP32”.

esp32 soc

Το αρχικό ESP32 διέθετε έναν διπύρηνο μικροεπεξεργαστή Tensilica Xtensa LX6. Ο επεξεργαστής είχε clock rate πάνω από 240 MHz, γεγονός που εξασφάλιζε σχετικά υψηλή ταχύτητα επεξεργασίας δεδομένων.

Ο παρακάτω πίνακας περιλαμβάνει μια σύντομη παρουσίαση των βασικών προδιαγραφών του αρχικού chip ESP32:

Espressif Systems  ESP-32
Πυρήνες2
Aρχιτεκτονική32 bits
ClockTensilica Xtensa LX106 160-240MHz
WiFiIEEE802.11 b/g/n
BluetoothΑπλό & BLE
RAM520KB
FlashΕξωτερική QSPI, 16MB
GPIO22
DAC2
ADC18
InterfacesSPI, I2C, UART, I2S, CAN

Μοντέλα και παραλλαγές

Το πιο πρόσφατο διάστημα, προστέθηκαν νέα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων των σειρών ESP32-C και –S, οι οποίες περιλαμβάνουν παραλλαγές τόσο με μονοπύρηνη όσο και με διπύρηνη αρχιτεκτονική. Αυτές οι δύο σειρές βασίζονται επίσης σε ένα RISCV μοντέλο CPU αντί για το Xtensa. Η αρχιτεκτονική RISC-V είναι παρόμοια με την ARM, αλλά το RISC-V είναι ανοιχτού κώδικα (open source) και αρκετά εύκολο στη χρήση.

Τα νεότερα μοντέλα διατίθενται με συνδεσιμότητα Wi-Fi και Bluetooth ή μόνο με συνδεσιμότητα Wi-Fi. Συνυπολογίζοντας τα διαθέσιμα ESP-32 modules και development boards υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε πλακέτες για να επιλέξετε αλλά και για να καλύψουν τις ανάγκες του project σας.

Φτιαγμένο για τις ανάγκες των makers

Το ESP32 έχει αποκτήσει σημαντική δημοτικότητα στην κοινότητα των makers και του ανοικτού κώδικα για διάφορους λόγους.

Χαρακτηριστικά

Ο επεξεργαστής του, η ενσωματωμένη συνδεσιμότητα Wi-Fi και Bluetooth, η εκτεταμένη υποστήριξη περιφερειακών και η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας καθιστούν το ESP32 κατάλληλο για μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών IoT (Internet of Things), από έξυπνες οικιακές συσκευές έως συστήματα βιομηχανικού αυτοματισμού. Είτε κατασκευάζετε έναν απλό sensor node είτε ένα σύνθετο IoT gateway, το ESP32 παρέχει τα χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις που χρειάζεστε για να προχωρήσετε το project σας!

Ποικιλία

Με ένα ευρύ φάσμα διαθέσιμων προϊόντων που ταιριάζουν σε όλες τις ανάγκες, όπως development boards και modules, οι επιλογές είναι απεριόριστες. Οι πλούσιοι συνδυασμοί περιφερειακών σε διάφορα προϊόντα επιτρέπουν στους προγραμματιστές να επιλέξουν το κατάλληλο hardware για τα project τους, είτε χρειάζονται ένα μικρό module για wearable projects είτε ένα development board πλούσιο σε χαρακτηριστικά για prototyping.

esp32 modules misc

Συνδεσιμότητα

Το ESP32 διαθέτει πολλές διαφορετικές επιλογές συνδεσιμότητας, όπως GPIO pins, SPI, I2C, UART, PWM, ADC, DAC και πολλά άλλα. Αυτά τα περιφερειακά παρέχουν ευελιξία και συμβατότητα με ένα ευρύ φάσμα αισθητήρων, actuators και εξωτερικών συσκευών.

OpenSource Λογισμικό

Η Espressif Systems, η εταιρεία πίσω από το ESP32, έχει υιοθετήσει τις αρχές του ανοικτού κώδικα παρέχοντας ολοκληρωμένα software development kits (SDK) και εργαλεία για την ανάπτυξη υλικολογισμικού (firmware). Αυτή η ανοικτή προσέγγιση ενθαρρύνει τη συνεργασία και την καινοτομία στην κοινότητα, οδηγώντας στη δημιουργία ενός ποικίλου φάσματος από projects και εφαρμογές.

Η Open Source κοινότητα είναι από μόνη της ένας ζωντανός οργανισμός από developers, makers και προγραμματιστές μεταξύ άλλων, που συμμετέχουν με δικές τους παρεμβάσεις και βελτιώσεις κάνοντας το ESP32 μια πλούσια σε υλικό και υποστήριξη λύση για όλους. Tutorials, documentation, libraries και forum είναι διαθέσιμα με ανανεωμένο υλικό για να βοηθήσουν αρχάριους και προχωρημένους χρήστες!

Εφαρμογές στο IoT

Τα ESP32 βρίσκουν πληθώρα εφαρμογών στον τομέα του IoT. Οι συνηθέστερες χρήσεις τους είναι σε φορητές συσκευές, wearables, εφαρμογές smart home και πολλά άλλα. Το chip έχει βρει επίσης εφαρμογή σε πιο απαιτητικά project όπως σε programmable logic controllers (PLCs), συστήματα θέρμανσης και εξαερισμού (HVAC), θερμοστάτες, έξυπνες κλειδαριές και συστήματα παρακολούθησης, μεταξύ άλλων.

Τα αγαπημένα μας ESP32 προϊόντα

Παρόλο που η γκάμα των προϊόντων ESP32 είναι αρκετά μεγάλη, υπάρχουν ορισμένα προϊόντα που έχουν τραβήξει την προσοχή μας. Ας ρίξουμε μια ματιά στα αγαπημένα μας ESP32 προϊόντα και τα χαρακτηριστικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν!

Η LilyGO ειδικεύεται στην ανάπτυξη και κατασκευή development boards, modules, και αξεσουάρ για το IoT (Internet of Things). Είναι γνωστή για τα προσιτά και ευέλικτα προϊόντα της με βάση το ESP32, τα οποία απευθύνονται σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες makers!

LilyGO Logo

Τα προϊόντα της LilyGO αποτελούνται από έναν συνδυασμό από ESP32 development boards,  με δυνατότητες LoRa και modules με ενσωματωμένες οθόνες και αισθητήρες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα από IoT και wearable projects.

Παρακάτω έχουμε ξεχωρίσει τα αγαπημένα μας προϊόντα με τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά:

Lilygo T-Display-S3 ESP32-S3

To T-Display-S3 είναι ένα development board με chip ESP32-S3. Ανήκει στην σειρά T-Display και έχει ενσωματωμένη έγχρωμη οθόνη LCD 1.9-inch και 2 προγραμματιζόμενα κουμπιά.

TTGO T-Call ESP32 with SIM800 GPRS Module V1.4

Το T-CALL είναι μια πλακέτα ESP32 με ενσωματωμένο GPRS module SIM800L που επιτρέπει στο project σας να έχει WiFi, Bluetooth και Cellular επικοινωνία. Διαθέτει επίσης USB Type-C για τροφοδοσία και serial debugging. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως αυτόνομη πλακέτα με built-in φόρτιση μπαταρίας που υποστηρίζει έως και 500mA.

TTGO LORA32 v2.1 868MHz

Με αυτό το LORA Module μπορείτε να επικοινωνείτε σε μεγάλες αποστάσεις! Με το Paxcounter (ένα ESP32 MCU-based πρόγραμμα) μπορείτε να μετρήσετε την ροή περαστικών σε πραγματικό χρόνο με βάση τον αριθμό κινητών συσκευών που ανιχνεύονται στον χώρο!

TTGO T-Display ESP32 with 1.14" LCD

Το TTGO T-Display με 16MB flash σας δίνει όλες τις δυνατότητες του ESP32 μαζί με μια έγχρωμη οθόνη 1.14 ιντσών. Το CP2104 USB to serial converter του κάνει τον προγραμματισμό του πιο εύκολο και από ένα Arduino! Συνδέστε ένα καλώδιο USB-C και ξεκινήστε να προγραμματίζετε!

Lilygo
T-Display-S3
ESP32-S3 1.9″
TTGO T-Call
ESP32 with
SIM800 GPRS
Module V1.4
TTGO
LORA32 v2.1
868MHz
TTGO
T-Display
ESP32 with
1.14″ LCD
MicrocontrollerESP32- S3R8ESP32 XtensaESP32ESP32 Xtensa
ΚατηγορίαDevelopment BoardDevelopment BoardModuleDevelopment Board
Clock Speed240 MHz240 MHz240 MHz240 MHz
Flash Memory16 MB4 MB4 MB16 MB
Οθόνη1.9″ IPS LCD (320×170)Χωρίς0.96″ OLED1.14″ IPS LCD (135×240)
ΣυνδεσιμότηταWiFi, Bluetooth 5.0WiFi, Bluetooth, GPRS (SIM800)WiFi, Bluetooth, LoRaWiFi, Bluetooth
LoRaΝαι
GPRSΝαι
USBUSB-CMicro USBMicro USBUSB-C
GPIO Pins21161614
Διαστάσεις58 x 32 mm58 x 25 mm51 x 21 mm51 x 21 mm
SD Card SlotΝαι
Βάρος~20g~24g~25g~25g
Επιπλέον ΧαρακτηριστικάRGB LED, ST7789V driver,
STEMMA QT / Qwiic
SIM800 module για GSM/GPRSSX1276 LoRa moduleRGB LED

Συμπέρασμα

Τα ESP32 έχουν δικαίως χαρακτηριστεί ως το δημοφιλέστερο chip για making και IoT.

Ο εύκολος συνδυασμός τους με οθόνες και λοιπά περιφερειακά και το βοηθητικό υλικό που υπάρχει για να ξεκινήσετε το project σας ανεξαρτήτως επιπέδου τους δίνει προβάδισμα στην σειρά επιλογών που μπορεί να έχουμε!

Ανακαλύψτε όλα τα ESP32 modules και ξεκινήστε το επόμενο σας project τωρα!

Post navigation

Leave a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gravity, η δύναμη του γρήγορου prototyping στα χέρια σας!

Raspberry Pi Pico, μικροσκοπικό αλλά παντοδύναμο!

Βιομηχανικές λύσεις IoT με Arduino PRO

Τα 10 καλύτερα UNIHIKER projects