Επικοινωνία με ραδιοκύματα
Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα είναι σαν ένα “πολύχρωμο” ουράνιο τόξο που περιλαμβάνει όλους τους τύπους φωτός, όμως δεν μπορούμε να το δούμε με τα μάτια μας, παρά μονάχα ένα ελάχιστο μέρος του. Στο φάσμα αυτό, κάθε “χρώμα” αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό είδος ακτινοβολίας. Από το ένα άκρο στο άλλο, έχουμε τα ραδιοκύματα, τα μικροκύματα, την υπέρυθρη ακτινοβολία, το ορατό φως (αυτό που βλέπουμε), την υπεριώδη ακτινοβολία, τις ακτίνες Χ και τις ακτίνες γάμμα.
Τα ραδιοκύματα βρίσκονται στο άκρο με τη χαμηλότερη ενέργεια και είναι πολύ χρήσιμα στην καθημερινή μας ζωή. Αυτά τα κύματα χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν πληροφορίες, όπως μουσική, ομιλίες και δεδομένα από ραδιοφωνικούς σταθμούς, τηλεοράσεις και κινητά τηλέφωνα. Όταν ακούς μουσική από το ραδιόφωνο ή μιλάς στο κινητό σου, χρησιμοποιείς ραδιοκύματα!
Τα Microbit έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ραδιοκυμάτων και να ανταλλάσσουν μηνύματα και δεδομένα! Μετάτρεψε το ένα Microbit σε πομπό και επικοινώνησε με το Microbit-δέκτη του Maqueen, στέλνοντάς του πληροφορίες για την κίνησή που θέλεις να πραγματοποιήσει.
Προσάρμοσε το Microbit-πομπό στο χέρι σου και δοκίμασε διάφορες κινήσεις μεταβάλλοντας τις τιμές του επιταχυνσιόμετρου που διαθέτει. Για την τροφοδοσία του Microbit-πομπού μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα USB καλώδιο ή κάποια θήκη μπαταριών -αν θέλεις να απελευθερώσεις το χέρι σου απ’ το καλώδιο.
Τι θα χρειαστείς
Ηλεκτρονικά μέρη
- Κινητήρες
- Πίνακας LED Microbit
- Radio
- Επιταχυνσιόμετρο
Έννοιες προγραμματισμού
- Τελεστές σύγκρισης
- Μεταβλητές
- Εντολές επανάληψης
- Εντολές επιλογής
Προγραμματισμός με MakeCode
Για να προγραμματίσεις το Microbit με MakeCode ακολούθησε τις οδηγίες που θα βρεις εδώ: