Περιγραφή
Φτιάξτε ένα αυτόματο φωτάκι νυχτός με το micro:bit και ανακαλύψτε πώς η λογική και οι εντολές στον προγραμματισμό (“αν… τότε… αλλιώς”) συνδυάζονται για να γίνουν διαφορετικές έξοδοι ανάλογα με τις αλλαγές στα δεδομένα από έναν αισθητήρα, για να δημιουργήσουν ένα απλό σύστημα ελέγχου!
Προγραμματίστε το micro:bit σας για να φτιάξετε ένα φως που ανάβει όταν σκοτεινιάζει χρησιμοποιώντας αισθητήρες και λογική.
Κατανοήστε ότι οι αισθητήρες είναι είσοδοι που αντιλαμβάνονται πράγματα στον πραγματικό κόσμο, όπως η κίνηση και το φως.
Εξηγήστε ότι η λογική είναι ο τρόπος με τον οποίο οι υπολογιστές παίρνουν αποφάσεις σε κώδικα με βάση το αν τα πράγματα είναι αληθή ή ψευδή.
Εξασκηθείτε στον έλεγχο και τη βελτίωση του project για να κάνετε το νυχτερινό φωτάκι να λειτουργεί καλύτερα σε συγκεκριμένες και πιο ιδιαίτερες συνθήκες φωτισμού!
Το project απευθύνεται σε αρχάριους και μπορεί να γίνει χρήση MakeCode ή Python για την υλοποίηση του!
Τι θα χρειαστείτε:
- micro:bit (ή προσομοιωτή MakeCode)
- Editor για το MakeCode ή την Python
- Πακέτο μπαταριών (προαιρετικά)
- μια πηγή φωτός και κάτι για να καλύψετε το micro:bit
Στο παρακάτω βίντεο θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για το project βήμα-βήμα!
Κωδικας και Σχεδιαγράμματα:
from microbit import *
while True:
if display.read_light_level() < 100:
display.show(Image(
"99999:"
"99999:"
"99999:"
"99999:"
"99999"))
else:
display.clear()
sleep(2000)
Εξελίξτε το!
Αλλάξτε την εικόνα ώστε να δείχνει ένα φεγγάρι ή ένα αστέρι όταν σκοτεινιάζει.
Συνδέστε το micro:bit στην τσάντα ή τα ρούχα σας για να το χρησιμοποιήσετε ως πρόσθετο φωτάκι ασφαλείας όταν περπατάτε ή κάνετε ποδήλατο το βράδυ – μπορείτε να το κάνετε να αναβοσβήνει για να ξεχωρίζει περισσότερο;
Δοκιμάστε αυτό το MakeCode project που κάνει την οθόνη LED να γίνεται πιο φωτεινή και πιο σκοτεινή ανάλογα με την ποσότητα του φωτός που πέφτει στο micro:bit. Πού αλλού έχετε δει πράγματα που αντιδρούν στο φως με αυτόν τον τρόπο;
Leave a Comment