Περιγραφή
Παίξτε το κλασικό παιχνίδι Πέτρα, Ψαλίδι, Χαρτί με δύο micro:bit και μάθετε ταυτόχρονα για την εντολή επιλογής, τις μεταβλητές και τους τυχαίους αριθμούς.
Το project απευθύνεται σε αρχάριους και μπορεί να γίνει χρήση MakeCode ή Python για την υλοποίηση του!
Τι θα χρειαστείτε:
- 2 micro:bit (ή προσομοιωτή MakeCode)
- Editor για το MakeCode ή την Python
- Πακέτο μπαταριών (προαιρετικά)
- Έναν φίλο σας για να παίξετε μαζί!
Οδηγίες:
Το Πέτρα, Ψαλίδι, Χαρτί είναι ένα κλασικό παιχνίδι τύχης για δύο άτομα. Εσείς και ένας φίλος σας κουνάτε τις γροθιές σας 3 φορές και στη συνέχεια κάνετε τυχαίες χειρονομίες για να να δείξετε μια πέτρα, ένα χαρτί ή ένα ψαλίδι.
Η πέτρα νικάει το ψαλίδι, το ψαλίδι νικάει το χαρτί, και το χαρτί κερδίζει την πέτρα (τυλίγει την πέτρα!).
Όταν το επιταχυνσιόμετρο του micro:bit ανιχνεύσει μια κίνηση κουνήματος (shake), ρυθμίζει το μεταβλητό εργαλείο του σε έναν τυχαίο αριθμό: 0, 1 ή 2. (Χρησιμοποιούμε το 0 επειδή οι υπολογιστές αρχίζουν να μετρούν από το 0 και είναι καλό να θυμόμαστε ότι το 0 είναι αριθμός!)
Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί την εντολή της επιλογής για να αποφασίσει ποια εικόνα θα εμφανιστεί στην οθόνη LED του micro:bit.
Αν ο τυχαίος αριθμός είναι 0, εμφανίζει ένα εικονίδιο πέτρας, αν είναι 1 δείχνει το εικονίδιο που αναπαριστά το χαρτί. Αν δεν ήταν 0 ή 1, πρέπει να είναι το 2 επειδή δώσαμε εντολή στο micro:bit να επιλέγει μόνο τυχαίους αριθμούς μεταξύ 0 και 2, οπότε σε αυτή την περίπτωση δείχνει ψαλίδι!
Στο παρακάτω βίντεο θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για το project βήμα-βήμα!
Κωδικας και Σχεδιαγράμματα:
from microbit import *
import random
while True:
if accelerometer.was_gesture('shake'):
tool = random.randint(0,2)
if tool == 0:
display.show(Image.SQUARE_SMALL)
elif tool == 1:
display.show(Image.SQUARE)
else:
display.show(Image.SCISSORS)
Εξελίξτε το!
Σχεδιάστε τα δικά σας εικονίδια για το παιχνίδι!
Σκεφτείτε άλλα εργαλεία που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την πέτρα, το χαρτί και το ψαλίδι ή επινοήστε νέους κανόνες, προσθέτοντας για παράδειγμα το μολύβι (πέτρα, μολύβι, ψαλίδι, χαρτί) ή ό,τι άλλο φανταστείτε!
Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία radio για να φτιάξετε ένα παιχνίδι που θα ξέρει αν κερδίσατε ή χάσατε επικοινωνώντας με το micro:bit του φίλου σας.