FILAMENT

Πως να επιλέξω νήμα για τον 3D Εκτύπωτη μου?

Αφού επιλέξετε έναν 3D εκτυπωτή, θα πρέπει βρείτε τι νήμα θα χρησιμοποιήσετε. Δείτε τις διαφορές των πιο δημοφιλών νημάτων!

Ένας οδηγός για τα νήματα 3D εκτυπωτών

Αφού επιλέξετε έναν 3D εκτυπωτή, η πρώτη απόφαση που θα πρέπει να πάρετε είναι το είδος του νήματος που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες και ακόμα περισσότερες παραλλαγές! Η αναζήτηση σας σίγουρα θα φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά από πολύπλοκους χημικούς όρους: πολυγαλακτικό οξύ (PLA), πολυβινυλική αλκοόλη (PVA), ανθρακόνημα και τα διάφορα θερμοπλαστικά ελαστομερή, για παράδειγμα.

Όλα τα παραπάνω υλικά χρησιμοποιούν μια ατελείωτη ποικιλία ακρωνυμίων, όπως ABS, PLA, HIPS, PET, PETT, TPE, PVA, Nylon και άλλα. Αλλά μην απογοητεύεστε! Μόνο λίγα από αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως και οι κατασκευαστές τείνουν να αποφεύγουν τα υπερβολικά εργαστηριακά προσωνύμια έναντι πιο περιγραφικών ονομάτων που παραπέμπουν σε μια βασική ιδιότητα του νήματος, όπως η ευελιξία (για παράδειγμα τα Polyflex της Polymaker).

Τι είναι το νήμα στην 3D Εκτύπωση?

Τα νήματα που χρησιμοποιούνται στην τρισδιάστατη εκτύπωση είναι θερμοπλαστικά, τα οποία είναι πλαστικά (ή αλλιώς πολυμερή) που λιώνουν αντί να καίγονται όταν θερμαίνονται, μπορούν να διαμορφωθούν και να μορφοποιηθούν και στερεοποιούνται όταν ψύχονται.

Το νήμα διοχετεύεται σε ένα θερμαινόμενο θάλαμο στο extruder του εκτυπωτή, όπου θερμαίνεται στο σημείο τήξης του και στη συνέχεια εξωθείται (extruded) μέσω ενός μεταλλικού ακροφυσίου, του γνωστού nozzle, καθώς το extruder κινείται, ακολουθώντας μια διαδρομή που έχει προγραμματιστεί σε ένα στερεολιθογραφικό αρχείο τρισδιάστατης απεικόνισης (.stl) για να δημιουργήσει, στρώμα-στρώμα, το εκτυπωμένο αντικείμενο. Αν και οι περισσότεροι τρισδιάστατοι εκτυπωτές διαθέτουν ένα μόνο extruder, υπάρχουν ορισμένα μοντέλα με διπλό extruder που μπορούν να εκτυπώσουν ένα αντικείμενο σε διαφορετικά χρώματα ή με διαφορετικούς τύπους νήματος ταυτόχρονα.

Η διαδικασία εκτύπωσης με πλαστικό νήμα αποκαλείται εν συντομία FFF ή FDM, ακρωνύμια για τους όρους fused filament fabrication (FFF) και fused deposition modeling (FDM) αντίστοιχα.

Τα νήματα πωλούνται σε καρούλια με βάρος που κυμαίνεται από 0,5 έως 2 κιλά και διατίθενται σε δύο πάχη, 1,75 χιλιοστά και 2,85 χιλιοστά. Το βάρος αναγράφεται σχεδόν πάντα σε μετρικές μονάδες (kg).

Τώρα, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πιο δημοφιλή και σημαντικά είδη νήματος.

Κατηγορίες Νημάτων:

PLA

Το PLA είναι το καλύτερο υλικό για τους περισσότερους χρήστες χάρη στην ευκολία χρήσης, την ακρίβεια διαστάσεων και το χαμηλό κόστος του.

νηματα 3d εκτυπωτων - pla

Το πολυγαλακτικό οξύ, κοινώς γνωστό ως PLA, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή υλικά που χρησιμοποιούνται στην τρισδιάστατη εκτύπωση. Είναι το βασικό νήμα που επιλέγεται για τους περισσότερους εκτυπωτές 3D, επειδή μπορεί να εκτυπωθεί σε χαμηλή θερμοκρασία και δεν απαιτεί θερμαινόμενη επιφάνεια εκτύπωσης (heated bed).

Το PLA είναι ένα εξαιρετικό υλικό για την πρώτη σας δοκιμή, επειδή είναι εύκολο στην εκτύπωση, οικονομικό και δημιουργεί εξαρτήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών. Είναι επίσης ένα από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον νήματα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά. Προερχόμενο από καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και το ζαχαροκάλαμο, το PLA είναι ανακυκλώσιμο και κυρίως βιοδιασπώμενο

Στις εκτυπώσεις με PLA συνιστάται η χρήση ανεμιστήρα που ψύχει το τρισδιάστατα εκτυπωμένο εξάρτημα από όλες τις κατευθύνσεις. Πολλοί τρισδιάστατοι εκτυπωτές διαθέτουν ανάλογα εξαρτήματα, ενώ πολύ σύνηθες είναι να υπάρχουν σχεδιασμένα σχέδια, τα οποία μπορούν να εκτυπωθούν και να τοποθετηθούν εκ των υστέρων στον εκτυπωτή σας για να βελτιώσουν τη ροή του ψυχρού αέρα.

Καθώς το PLA είναι το πιο σύνηθες υλικό εκτύπωσης (λόγω κόστους αγοράς αλλά και ευκολίας εκτύπωσης) αλλά όχι και το πιο ανθεκτικό, υπάρχουν κάποιες βελτιωμένες σειρές PLA για να το ενισχύσουν. Η επικρατέστερη έκδοση είναι το PLA+, το οποίο συχνά περιλαμβάνει πρόσθετα για τη βελτίωση ορισμένων ιδιοτήτων του. Συνοπτικά, το PLA+ είναι μια βελτιωμένη έκδοση του PLA, που προσφέρει αυξημένη αντοχή και ανθεκτικότητα, διατηρώντας παράλληλα καλή εκτυπωτική ικανότητα. Εάν χρειάζεστε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και αντοχή στην κρούση, το PLA+ μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή, αλλά για εκτύπωση γενικής χρήσης, το παραδοσιακό PLA εξακολουθεί να είναι μια δημοφιλής και οικονομικά αποδοτική επιλογή.

creality hyper pla

Για ακόμα καλύτερες αποδόσεις, και για εκτύπωση με μεγαλύτερη ταχύτητα και με λιγότερα προβλήματα, έχουν αναπτυχθεί και άλλες σειρές PLA για απαιτητικές ή απλά πιο εύκολες εκτυπώσεις. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σειρά Hyper PLA της Creality η οποία υποστηρίζει ταχύτητες εκτύπωσης έως και 600mm/s.

νηματα 3d εκτυπωτων - pla

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μεταβάλλοντας τη θερμοκρασία του εκτυπωτή σας μπορείτε να πετύχετε διαφορετικά φινιρίσματα με το ίδιο υλικό. Η εκτύπωση του PLA σε χαμηλή θερμοκρασία δίνει πιό ματ φινίρισμα (ενώ σε υψηλή θερμοκρασία αντίστοιχα έχει ένα πιό γυαλιστερό φινίρισμα).

ABS

Το ABS είναι ένα οικονομικό υλικό, ιδανικό για την εκτύπωση σκληρών και ανθεκτικών εξαρτημάτων που αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες.

Το ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) έχει μια μακροχρόνια ιστορία στον κόσμο της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα πλαστικά που χρησιμοποιήθηκαν σε βιομηχανικούς τρισδιάστατους εκτυπωτές.

Τα αντικείμενα που εκτυπώνονται από ABS είναι σκληρά, ανθεκτικά και μη τοξικά, επιτρέποντάς σας να εκτυπώνετε ανθεκτικά εξαρτήματα που θα αντέξουν έντονη χρήση και θα είναι ανθεκτικά σε φθορές. Τα LEGO κατασκευάζονται από ABS για τον ίδιο ακριβώς λόγο! Σαν υλικό, έχει σχετικά υψηλό σημείο τήξης, με θερμοκρασία εκτύπωσης που κυμαίνεται από 210 έως 250 βαθμούς Κελσίου. Οι κάτω γωνίες των αντικειμένων που εκτυπώνονται με ABS έχουν την τάση να καμπυλώνουν λίγο προς τα πάνω, ειδικά αν δεν χρησιμοποιείτε θερμαινόμενη επιφάνεια εκτύπωσης (bed).

νηματα 3d εκτυπωτων - abs

Το ABS μπορεί επίσης να αντέξει πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες πριν αρχίσει να παραμορφώνεται. Αυτό το καθιστά εξαιρετική επιλογή για εφαρμογές σε εξωτερικό χώρο ή σε υψηλές θερμοκρασίες.

νηματα 3d εκτυπωτων - abs tip

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Όταν εκτυπώνετε με ABS, φροντίστε να χρησιμοποιείτε έναν ανοιχτό χώρο με καλό εξαερισμό, καθώς το υλικό τείνει να έχει μια ελαφριά μυρωδιά. Το ABS τείνει επίσης να συστέλλεται αρκετά καθώς ψύχεται, οπότε ο έλεγχος της θερμοκρασίας της εκτύπωσης σας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο!

Flex (TPU/TPE)

Τα νήματα flex, που συνήθως αναφέρονται ως TPE ή TPU, είναι γνωστά για την ελαστικότητά τους που επιτρέπει στο υλικό να επιμηκύνεται και να λυγίζει εύκολα.

Τα νήματα flex είναι κατασκευασμένα από θερμοπλαστικά ελαστομερή (Thermoplastic Elastomers), τα οποία είναι ένα μείγμα σκληρού πλαστικού και καουτσούκ. Όπως υποδηλώνει το όνομα, το υλικό αυτό είναι ελαστικό στη φύση του, επιτρέποντας στο πλαστικό να τεντώνεται και να λυγίζει εύκολα.

νηματα 3d εκτυπωτων - flex

Υπάρχουν διάφοροι τύποι TPE, με τη θερμοπλαστική πολυουρεθάνη (TPU-Thermoplastic polyurethane) να είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο μεταξύ των νημάτων τρισδιάστατης εκτύπωσης. Ο βαθμός ελαστικότητας του πλαστικού εξαρτάται από τον τύπο του TPE και τη χημική σύνθεση που χρησιμοποιεί ο εκάστοτε κατασκευαστής. Για παράδειγμα, ορισμένα νήματα μπορεί να είναι μερικώς εύκαμπτα όπως ένα ελαστικό αυτοκινήτου, αλλά άλλα μπορεί να είναι ελαστικά και πλήρως εύκαμπτα όπως ένα λαστιχάκι.

PETG

Τα νήματα PET και PETG είναι ευρέως γνωστά για την ευκολία εκτύπωσης, το λείο φινίρισμα της επιφάνειας και την αντοχή τους στο νερό.

Το PETG είναι μια τροποποιημένη εκδοχή του τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου (PET), το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για την κατασκευή μπουκαλιών νερού. Πρόκειται για ένα ημιάκαμπτο υλικό με καλή αντοχή στην κρούση, αλλά έχει ελαφρώς μαλακότερη επιφάνεια που το καθιστά επιρρεπές στη φθορά.

Το υλικό διαθέτει επίσης εξαιρετικά θερμικά χαρακτηριστικά, επιτρέποντας στο πλαστικό να ψύχεται αποτελεσματικά με σχεδόν μηδενική παραμόρφωση. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του υλικού, συμπεριλαμβανομένων των PETG, PETE και PETT. Η πιό δημοφιλής εκδοχή στην τρισδιάστατη εκτύπωση είναι το PETG.

νηματα 3d εκτυπωτων - petg
νηματα 3d εκτυπωτων - petg tip

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Δοκιμάστε να κλείσετε τον ανεμιστήρα σας για τα πρώτα στρώματα της εκτύπωσης για να αποφύγετε τυχόν παραμορφώσεις.

HIPS

Το HIPS είναι ένα ελαφρύ υλικό που χρησιμοποιείται συνήθως για διαλυτά στηρίγματα σε εκτυπώσεις ABS.

Το HIPS, ή ολογράφως High Impact Polystyrene, είναι ένα διαλυτό υλικό που χρησιμοποιείται συνήθως σε εκτυπώσεις ABS ως υποστηρικτικό υλικό. Όταν η εκτύπωση ολοκληρωθεί, το HIPS μπορεί να διαλυθεί σε d-Limonene, αφήνοντας το αντικείμενο σας απαλλαγμένο από τυχόν σημάδια που προκαλούνται από την αφαίρεση των στηριγμάτων.

νηματα 3d εκτυπωτων - hips

Το HIPS έχει πολλές από τις ίδιες ιδιότητες εκτύπωσης με το ABS, καθιστώντας το ιδανικό σε εκτυπώσεις με διπλό extruder. Το HIPS δεν είναι μόνο εξαιρετικό για την στήριξη των εκτυπώσεών σας με ABS, αλλά είναι επίσης πιο σταθερό ως προς τις την διατήρηση των διαστάσεων του και σχετικά ελαφρύτερο από το ABS, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για εξαρτήματα που θα κατέληγαν να φθαρούν ή να χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές που μπορούν να επωφεληθούν από το ελαφρύτερο βάρος.

PVA

Το PVA είναι ευρέως γνωστό για την ικανότητά του να διαλύεται στο νερό και χρησιμοποιείται συχνά ως υποστηρικτικό υλικό για σύνθετες εκτυπώσεις.

Το PVA, ή πολυβινυλική αλκοόλη (Polyvinyl Alcohol), είναι ένα μαλακό και βιοδιασπώμενο πολυμερές που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην υγρασία. Το PVA είναι άοσμο, μη τοξικό και βιοδιασπώμενο. Έχει χαμηλό σημείο τήξης και μπορεί να μπλοκάρει εύκολα το nozzle σας αν υπερθερμανθεί.  Όταν εκτίθεται σε νερό, το PVA διαλύεται αμέσως, γεγονός που το καθιστά ένα πολύ χρήσιμο υλικό δομικής στήριξης για την 3D εκτύπωση.

νηματα 3d εκτυπωτων - pva

Κατά την εκτύπωση εξαιρετικά πολύπλοκων σχημάτων ή αντικειμένων με κοιλότητες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στηρίγματα PVA και να αφαιρεθούν εύκολα διαλύοντας σε ζεστό νερό μόλις η εκτύπωση ολοκληρωθεί. Τα συνηθισμένα στηρίγματα μπορεί να ήταν δύσκολο να εκτυπωθούν ή να αφαιρεθούν σε αυτές τις περιπτώσεις. Το PVA μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή γρήγορων πρωτοτύπων.

Nylon

Το nylon είναι ένα σκληρό και ημιεύκαμπτο υλικό που προσφέρει υψηλή αντοχή σε κρούση και τριβή. Αποτελεί ιδανική επιλογή για την εκτύπωση ανθεκτικών εξαρτημάτων.

Το νάιλον είναι ένα απίστευτα ευπροσάρμοστο συνθετικό υλικό, το οποίο αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1930 και έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά καθημερινά αντικείμενα, από οδοντόβουρτσες μέχρι αλεξίπτωτα, ελαστικά και κάλτσες, και τώρα σε νήματα για τρισδιάστατους εκτυπωτές. Στην καρδιά του είναι ένα πολυμερές ή πλαστικό (ή, ακριβέστερα, μια οικογένεια πλαστικών).  Γνωστό και ως πολυαμίδιο αποτελεί ένα δημοφιλές υλικό στη βιομηχανία πλαστικών, γνωστό για την ανθεκτικότητα και την ευκαμψία του.

νηματα 3d εκτυπωτων - nylon

Τα νήματα νάιλον απαιτούν συνήθως υψηλές θερμοκρασίες extruder κοντά στους 250 ºC, ωστόσο, ορισμένες μάρκες επιτρέπουν την εκτύπωση σε θερμοκρασίες μόλις 220 ºC λόγω της χημικής τους σύνθεσης. Πολλοί εκτυπωτές δεν περιλαμβάνουν hotend που μπορεί να φτάσει με ασφάλεια τους 250 ºC, οπότε τα νήματα χαμηλότερης θερμοκρασίας εκτύπωσης μπορεί να φανούν χρήσιμα και ενδεχομένως να σας γλιτώσουν από την ανάγκη αναβάθμισης του hotend σας.

Μια μεγάλη πρόκληση με τα νήματα νάιλον είναι ότι είναι υγροσκοπικά, πράγμα που σημαίνει ότι απορροφούν εύκολα την υγρασία από το περιβάλλον τους. Η εκτύπωση νάιλον νήματος αφού έχει απορροφήσει υγρασία οδηγεί σε διάφορα προβλήματα ποιότητας εκτύπωσης, επομένως η προσεκτική αποθήκευση του νήματος είναι πολύ σημαντική και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

νηματα 3d εκτυπωτων - nylon tip

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Όπως και με το ABS, τα αντικείμενα που εκτυπώνονται με νάιλον έχουν την τάση να παρουσιάζουν στρεβλώσεις, γεγονός που μπορεί να μετριαστεί με τη χρήση θερμαινόμενης επιφάνειας εκτύπωσης (bed).

ASA

Το ASA είναι μια κοινή εναλλακτική λύση του ABS και είναι ιδανικό για εφαρμογές σε εξωτερικούς χώρους λόγω της υψηλής αντοχής του στην υπεριώδη ακτινοβολία, τη θερμοκρασία και την κρούση.

Το ASA, επίσης γνωστό ως Acrylic Styrene Acrylonitrile, είναι ένα τρισδιάστατα εκτυπώσιμο πλαστικό με ιδιότητες παρόμοιες με το ABS. Αναπτύχθηκε αρχικά ως εναλλακτική λύση για το ABS που θα ήταν πιο ανθεκτική στην υπεριώδη ακτινοβολία, αλλάζοντας τον τύπο του καουτσούκ που χρησιμοποιείται στη σύνθεση. Το ASA είναι γνωστό για την υψηλή αντοχή στην κρούση, την υψηλότερη αντοχή στη θερμοκρασία και την αυξημένη δυσκολία εκτύπωσης.

Χρησιμοποιείται συνήθως σε εξωτερικές εφαρμογές αντί του ABS λόγω της μεγαλύτερης αντοχής του στην υπεριώδη ακτινοβολία και στις σκληρές καιρικές συνθήκες. Λόγω της κληρονομιάς του, το ASA εξακολουθεί να διατηρεί πολλά από τα ίδια μειονεκτήματα εκτυπωσιμότητας που παρατηρούνται με το ABS.

νηματα 3d εκτυπωτων - asa

Η στρέβλωση εξακολουθεί να είναι ένα σταθερό ζήτημα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, καθώς και οι δυνητικά επικίνδυνες αναθυμιάσεις που εκπέμπει το πλαστικό κατά την εκτύπωση, λόγω της παρουσίας στυρενίου.

νηματα 3d εκτυπωτων - asa tip

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Σε εκτυπώσεις με ASA προτείνεται χρήση συστήματος εξαερισμού ενώ απαιτείται θερμαινόμενο bed!

Polycarbonate

Το πολυκαρβονικό νήμα (Polycarbonate) είναι γνωστό για την αντοχή και την ανθεκτικότητά του. Έχει πολύ υψηλή αντοχή στη θερμότητα και την κρούση, γεγονός που το καθιστά ιδανική επιλογή για σκληρά περιβάλλοντα.

Το πολυκαρβονικό (PC) είναι ένα υλικό υψηλής αντοχής που προορίζεται για σκληρά περιβάλλοντα και μηχανολογικές εφαρμογές. Έχει εξαιρετικά υψηλή θερμική ανοχή στην παραμόρφωση και αντοχή σε κρούση. Το πολυκαρβονικό έχει επίσης υψηλή θερμοκρασία υαλώδους μετάπτωσης (150° Κελσίου). Αυτό σημαίνει ότι διατηρεί τη δομική του ακεραιότητα μέχρι αυτή τη θερμοκρασία, καθιστώντας το κατάλληλο για χρήση σε εφαρμογές υψηλής θερμοκρασίας. Μπορεί επίσης να λυγίσει χωρίς να σπάσει και χρησιμοποιείται συχνά σε εφαρμογές όπου απαιτείται κάποια μικρή ευελιξία. Τα περισσότερα διαθέσιμα πολυκαρβονικά νήματα περιέχουν πρόσθετα που επιτρέπουν την εκτύπωση του νήματος σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, οπότε φροντίστε να συμβουλευτείτε τις οδηγίες του υλικού πριν την εκτύπωση!

νηματα 3d εκτυπωτων - polycarbonate

Το πολυκαρβονικό είναι εξαιρετικά υγροσκοπικό, που σημαίνει ότι απορροφά υγρασία από τον αέρα, η οποία επηρεάζει την απόδοση και την αντοχή του στην εκτύπωση. Θα πρέπει να αποθηκεύεται σε αεροστεγή συσκευασία χωρίς υγρασία μετά το άνοιγμά του.

Απαιτεί επίσης πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την εκτύπωση του και θα παρουσιάσει διαχωρισμό στρωμάτων εκτύπωσης εάν το τυπώσετε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ή με υπερβολική ψύξη του θαλάμου εκτύπωσης. Το πολυκαρβονικό νήμα εκτυπώνεται κατά κανόνα σε εκτυπωτή με κλειστό θάλαμο και δυνατότητα εκτύπωσης σε μεγάλες θερμοκρασίες στο bed και στο extruder.

νηματα 3d εκτυπωτων - ppolycarbonate tip

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Εάν το υλικό έχει απορροφήσει λίγη υγρασία, δοκιμάστε να μειώσετε τη θερμοκρασία εκτύπωσης στους 280°C ή χαμηλότερα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή προβλημάτων ή φυσαλίδων στην εκτύπωση από την υγρασία του νήματος.

Wood Filled

Τα νήματα Wood έχουν ως βάση το ξύλο δίνοντας στις εκτυπώσεις σας πραγματικά ξύλινη εμφάνιση και αίσθηση.

Τα νήματα με βάση το ξύλο έχουν ως βάση μια μίξη PLA με σκόνη ξύλου, φελλό και άλλα κονιοποιημένα παράγωγα ξύλου. Συνήθως, το νήμα αποτελείται από περίπου 30% σωματίδια ξύλου, ανάλογα με τον κατασκευαστή. Η παρουσία ξύλου προσδίδει στα τρισδιάστατα εκτυπωμένα αντικείμενα την εμφάνιση πραγματικού ξύλου.

νηματα 3d εκτυπωτων - wood

Αυτά τα νήματα είναι επίσης λιγότερο ανθεκτικά σε σύγκριση με άλλα συνθετικά νήματα, όπως τα νήματα carbon-fiber και τα νήματα με μέταλλο, καθώς τα σωματίδια ξύλου είναι πολύ πιο μαλακά από τη φύση τους. Υπάρχουν στην αγορά ορισμένα νήματα που μοιάζουν με ξύλο αλλά περιέχουν μόνο χρωματισμό ξύλου, και όχι πραγματικά σωματίδια ξύλου, οπότε αυτά έχουν συνήθως πολύ διαφορετική εμφάνιση και αίσθηση.

νηματα 3d εκτυπωτων - wood filled tip

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Τα Wood filament είναι εξαιρετικά καλά στο να κρύβουν τις γραμμές των στρώσεων του νήματος στην εκτύπωσή σας. Για απλά αντικείμενα, μπορείτε να εκτυπώσετε με πολύ μεγαλύτερο πάχος στρώσης, καθώς οι γραμμές μεταξύ των στρώσεων της εκτύπωσης θα είναι λιγότερο ορατές.

Ειδικές κατηγορίες Νημάτων:

Εκτός από τα προαναφερθέντα υλικά, υπάρχουν και πολλά άλλα νήματα, φτιαγμένα από συνδυασμούς υλικών (composite ή συνθετικά νήματα, όπως τα Wood) αλλά και νήματα που δίνουν απλά διαφορετική εμφάνιση στην εκτύπωση σας (νήματα special effect).

Τα συνθετικά νήματα είναι συχνά νήματα με βάση το PLA και συνδυασμό άλλων υλικών για να προσδώσουν διαφορετικές ιδιότητες στο αντικείμενο που θα εκτυπωθεί. Αναφορικά μπορούμε να αναφέρουμε νήματα με διάφορα μέταλλα (αλουμίνιο, σίδερο, ορείχαλκο, μπρούντζο και χαλκό), ή ανθρακόνημα  (carbon-fiber), ακόμα και ειδικές κατηγορίες νημάτων όπως κεραμικά, αγώγιμα, μαγνητικά νήματα, νήματα κεριού (wax) και πολλά άλλα.

Στα συνθετικά νήματα το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι το υλικό πρόσμιξης προσδίδει στο νήμα και ανάλογες ιδιότητες. Με βάση αυτό επηρεάζεται ανάλογα η εκτυπωσιμότητα του υλικού, η εμφάνιση του αντικειμένου αλλά και η τιμή του νήματος!

νηματα 3d εκτυπωτων - special effects

Στην κατηγορία των ειδικών εφε (special effects) το πιο δημοφιλές υλικό των νημάτων είναι το PLA ενώ τα νήματα δεν έχουν κάποια παραπάνω ιδιότητα εκτός από την πολύ ιδιαίτερη εμφάνιση. 

Κάποια από τα δημοφιλέστερα νήματα στην κατηγορία των ειδικών εφε είναι τα Glow in the Dark νήματα, που περιέχουν φώσφορο και κάνουν την εκτύπωση σας να φωσφορίζει στο σκοτάδι, τα Silk που αποδίδουν εμφάνιση «μεταξιού» και πολλά εφε διαφορετικών χρωμάτων όπως Rainbow, Neon, Chameleon, Pastel κτλ.

Ο παρακάτω πίνακας παραθέτει μια σύντομη σύγκριση των γενικών χαρακτηριστικών των κατηγοριών που αναλύσαμε.

Καθώς οι ακριβείς τιμές και χαρακτηριστικά αλλάζουν απο κατασκευαστή σε κατασκευαστή, ανατρέξτε στο φύλλο τεχνικών χαρακτηριστικών του νήματος σας για ακριβείς τιμές, ανοχές υλικών και προτεινόμενες θερμοκρασίες εκτύπωσης!

Βρείτε το νήμα σας στο GRobotronics Makerstore:

Creality K1 – Εκτυπώστε πιο γρήγορα από ποτέ!

Διαλέγοντας το σωστό Hotend για τον 3D εκτυπωτή σας

Φτιάξτε τα πιο δημιουργικά δώρα Χριστουγέννων!