AI: Βοηθός ή Εχθρός μας?

Μια ειλικρινής ματιά στο πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την εκπαίδευση, τη δημιουργικότητα και την καθημερινότητά μας. Τελικά? Φίλος ή Εχθρός?

Ναι! Μπορείς να γράψεις λειτουργικό κώδικα σε δευτερόλεπτα αν το ζητήσεις από το AI Chat που χρησιμοποιείς. Σε κάνει αυτό λιγότερο έξυπνο ή χειρότερο προγραμματιστή? Μειώνει τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων που τόσο έχεις καλλιεργήσει όλα αυτά τα χρόνια? Χμμμμ… σε αυτό το σημείο αρχίζει ένα μεγάλο debate. Εάν ρωτήσουμε 15 ανθρώπους, θα πάρουμε μάλλον 15 διαφορετικές απαντήσεις.

Το AI είναι καθημερινότητα

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει σχεδιαστεί για να μας βοηθάει να εξοικονομήσουμε χρόνο και να διευκολύνει διαδικασίες που μπορεί να μας δυσκόλευαν λίγο παραπάνω μέχρι πρότινος! Δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε πως είναι σίγουρα ένα χρήσιμο εργαλείο με εφαρμογές σε πολλούς τομείς. Από την εκπαίδευση μέχρι την υγεία και την ασφάλεια μας υπάρχουν χιλιάδες μικρά σημεία στα οποία μπορεί να βελτιώσει και ταυτόχρονα να περιορίσει πολλά προβλήματα αυτοματοποιώντας διαδικασίες!

Που ερχόμαστε σε αυτό το κομμάτι ως makers, αυτοματιστές και καινοτόμοι δημιουργοί του μέλλοντος? Έχουμε την τύχη να ανήκουμε σε μια ομάδα ανθρώπων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για ακόμα περισσότερα πράγματα! Συνδυάζουμε την τεχνολογία με την δημιουργική σκέψη για να φτιάξουμε ρομποτικές πλατφόρμες και έξυπνες υδροπονικές καλλιέργειες, για να παρακολουθούμε τα κατοικίδια μας και για να έχουμε τον απομακρυσμένο έλεγχο του έξυπνου σπιτιού μας στα χέρια μας!

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει διευκολύνει όλα αυτά τα project απογειώνοντας τις διαθέσιμες επιλογές, κάνοντας πραγματικότητα για όλους μας πολλές δυνατότητες που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ένα πολύπλοκο και άπιαστο όνειρο.

Πάμε τώρα στην κρίσιμη ερώτηση….

Είναι σίγουρα καλό για την δική μας νοημοσύνη?

Όλα εξαρτώνται από το πως αντιμετωπίζουμε και πως χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη. Σίγουρα μπορεί κάποιος εκεί έξω να έχει γράψει το διδακτορικό του με ένα AI chat, αλλά τι σημαίνει αυτό για τις γνώσεις του?

Η δημιουργία ενός σύνθετου project προκύπτει πάντα από μια ανάγκη μας στον φυσικό κόσμο. Σαν δημιουργοί, ψάχνουμε, δοκιμάζουμε και σχεδιάζουμε λύσεις ενώ παράλληλα μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Ο προγραμματισμός και η συνεργασία του hardware με το software είναι συνήθως η μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μας βοηθήσει να γράψουμε τις απαραίτητες γραμμές κώδικά για το project μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να τις κατανοήσουμε πρώτα για να δουλέψει όλο μας το project συνολικά!

Αντιμετωπίζοντας την τεχνητή νοημοσύνη ως ένα βοήθημα, ως ένα μέσο για να ολοκληρώσουμε πιο γρήγορα το έργο μας κερδίζουμε μεν χρόνο, ενώ παράλληλα αποκτάμε έναν βοηθό που μπορούμε να ρωτήσουμε για εναλλακτικές στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση ή ακόμα και επεξηγήσεις και εναλλακτικές προτάσεις στον κώδικά μας!

Τι γίνεται με την εκπαίδευση?

Ο προγραμματισμός έχει εδραιωθεί ως μια βασική δεξιότητα στην εργαλειοθήκη του STEM. Και αυτό δεν θα αλλάξει σύντομα. Γιατί όσο σπουδαία και αν είναι η τεχνητή νοημοσύνη, δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Για να καταλάβουμε πραγματικά τη λογική πίσω από τον κώδικα ή για να ακολουθήσουμε τα βήματα που χρειάζονται για την ολοκλήρωση μιας εργασίας, πρέπει να κατανοήσουμε τι πρέπει να γίνει και τι ακριβώς συμβαίνει στον κώδικα που έχουμε μπροστά μας!

Ομοίως, όσο ισχυρή και αν είναι η τεχνητή νοημοσύνη, αν δεν ξέρετε πώς να την προγραμματίσετε, τότε μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε μόνο παθητικά. Αυτό μειώνει ραγδαία την δυναμική που θα μπορούσε και η ίδια η τεχνητή νοημοσύνη να αποδώσει. Μαθαίνοντας να προγραμματίζουν, τα παιδιά μπορούν να προσαρμόσουν την ΤΝ στις ανάγκες τους, μετατρέποντάς τα ουσιαστικά από παθητικούς χρήστες σε ενεργούς καινοτόμους.

Τούτου λεχθέντος, η εκμάθηση προγραμματισμού υποστηρίζει τη γνωστική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των μαθητών, διδάσκοντάς τους βασικές κοινωνικές δεξιότητες, όπως η κριτική σκέψη, η ευστροφία και η επίλυση προβλημάτων.

Και ας μην ξεχνάμε τον παράγοντα της δημιουργικότητας! Ο προγραμματισμός και τα ηλεκτρονικά δεν είναι απλώς μια τεχνική διαδικασία- είναι μια πρακτική μορφή έκφρασης. Οι μαθητές χτίζουν ψηφιακούς κόσμους, δημιουργούν διαδραστικές ιστορίες και σχεδιάζουν τα δικά τους παιχνίδια. Ακόμα και όταν χρησιμοποιούν ένα πρόγραμμα που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη, τα παιδιά που γνωρίζουν από κώδικα μπορούν να το τροποποιήσουν και να το εξατομικεύσουν, ώστε να κάνουν κάθε έργο μοναδικά δικό τους.

Όλες αυτές οι δεξιότητες είναι απαραίτητες για να εργαστούν παράλληλα με την ΤΝ και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές της. Εισάγοντας την τεχνητή νοημοσύνη στους μαθητές σε νεαρή ηλικία αλλά με σωστές και δυνατές βάσεις, τους επιτρέπουμε να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους προετοιμάσουν για ένα μέλλον στο οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη θα διαδραματίζει αναπόσπαστο ρόλο – όποια επαγγελματική πορεία και αν επιλέξουν.

Τελικά τι συμβαίνει?

Εν κατακλείδι το σημείο που κάνει την διαφορά ανάμεσα σε μια «ξερή» χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ή την χρήση του AI ως ένα βοηθητικό εργαλείο ίσως είναι σε κάποιες περιπτώσεις μια λεπτή γραμμή.

Το τοπίο αυτό ξεκαθαρίζει όταν έχουμε εμείς τον έλεγχο και την γνώση να εργαλειοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος μας. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινούνται και μεγάλα ονόματα όπως η Arduino και το BBC micro:bit μεταξύ άλλων, ενσωματώνοντας στο εκπαιδευτικό τους portfolio την τεχνητή νοημοσύνη για μικρούς και μεγάλους.

Το micro:bit Educational Foundation, κινούμενο προς την κατεύθυνση «να εμπνεύσουν κάθε παιδί να δημιουργήσει το δικό του ψηφιακό μέλλον» έχει δημιουργήσει το Create AI, ένα δωρεάν εργαλείο που διευκολύνει τους μαθητές να εξερευνήσουν την τεχνητή νοημοσύνη μέσω της κίνησης και της μηχανικής μάθησης (Machine Learning). (Διαβάστε περισσότερα σε παλιότερο άρθρο)

Η Arduino, στηρίζοντας τόσο τους makers όσο και τους εκκολαπτόμενους δημιουργούς, ενσωματώνει στον Arduino Cloud Editor το AI Assistant, έναν διαδραστικό AI Βοηθό με γνώση όλων των libraries της Arduino ικανό να καταλάβει τι θέλεις να φτιάξεις, να σου προτείνει κώδικα, να σου εξηγήσει πώς λειτουργεί ο κώδικας που προτείνει, ή ακόμα και ο κώδικας που βρήκες έτοιμος, και να σε καθοδηγήσει σε κάθε βήμα!

Το μέλλον είναι συνεργατικό!

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν ήρθε για να μας αντικαταστήσει — ήρθε για να μας ενισχύσει. Το ερώτημα δεν είναι αν θα τη χρησιμοποιήσουμε, αλλά πώς θα το κάνουμε. Θα είμαστε παθητικοί θεατές, ή ενεργοί δημιουργοί;

Εμείς κρατάμε το τιμόνι. Και με τις σωστές βάσεις, τη γνώση, την περιέργεια και τη δημιουργικότητα που χαρακτηρίζει κάθε maker, μπορούμε να μετατρέψουμε την ΤΝ σε εργαλείο προσωπικής και συλλογικής εξέλιξης.

Ας μην φοβηθούμε τη νέα εποχή.

Ας τη διαμορφώσουμε.

Με κώδικα, φαντασία και ανθρώπινη νοημοσύνη.

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Raspberry Pi CM5

Προγραμματίστε με το Arduino AI Assistant!

UNIHIKER K10: Η εκπαίδευση AI στα χέρια σας!

Γνωρίστε τα Arduino Nano. Μικρό μέγεθος – Τεράστιες δυνατότητες!