makecode 101

Microbit & MakeCode: Ένας Οδηγός για Αρχάριους

Κάνε τα πρώτα σου βήματα στον προγραμματισμό με την MakeCode και το micro:bit!

Το micro:bit -ένας μικρός αλλά ισχυρός μικροελεγκτής- έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την εισαγωγή στον κόσμο του προγραμματισμού και της ηλεκτρονικής. Είναι ιδανικό για μαθητές, εκπαιδευτικούς και χομπίστες που θέλουν να υλοποιήσουν δημιουργικές ιδέες!

Με τη γλώσσα προγραμματισμού MakeCode, έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε προγράμματα για το Microbit μέσω ενός “drag-and-drop” περιβάλλοντος προγραμματισμού, κάτι που την καθιστά ιδανική για όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στον προγραμματισμό.

Ξεκίνα το πρώτο σου project!

Μπορείς να προγραμματίσεις το Microbit με MakeCode στον online editor που θα βρεις στη διεύθυνση: https://makecode.microbit.org/

Για να αλλάξεις τη γλώσσα, πάτησε στο εικονίδιο των ρυθμίσεων επάνω δεξιά.

Αν θέλεις να ανοίξεις κάποιο πρόγραμμα που έχεις αποθηκεύσει στον υπολογιστή σου, επίλεξε “Εισαγωγή”, στη συνέχεια “Εισαγωγή αρχείου” και τέλος “Browse” για να περιηγηθείς στα στους φακέλους του υπολογιστή. Μπορείς επίσης να εισάγεις αρχεία .hex σύροντας και αφήνοντάς τα οπουδήποτε στο πρόγραμμα επεξεργασίας!

Ξεκίνησε επιλέγοντας “Νέο έργο” και δώσε ένα όνομα στο project σου.

Στο αριστερό μέρος του editor βρίσκεται ένας προσομοιωτής τον οποίο μπορείς να αποκρύψεις αν το επιθυμείς. Στο κεντρικό κομμάτι βρίσκονται οι κατηγορίες των εντολών και στο δεξί μέρος βρίσκεται η περιοχή δημιουργίας των προγραμμάτων στην οποία “ρίχνεις” τα μπλοκ των εντολών με “drag-and-drop”.

Δοκίμασε να δημιουργήσεις το πρώτο σου πρόγραμμα!

Ανέβασέ το στο Microbit

Σύνδεσε το Microbit με τον υπολογιστή σου με ένα USB καλώδιο. Μόλις το κάνεις, στον υπολογιστή θα ανοίξει ο φάκελος του Microbit τον οποίο μπορείς και να κλείσεις.

Για να περάσεις το πρόγραμμα στο Microbit πάτησε “Λήψη”.

Ακολούθησε τις οδηγίες που προβάλλονται και σε 2 βήματα θα έχεις συνδεθεί για πρώτη φορά με το Microbit. Μην παραλείψεις να επιλέξεις “Connect” στο τέλος της διαδικασίας.

Την επόμενη φορά που θα συνδέσεις το Microbit στον υπολογιστή σου, αυτό θα εντοπιστεί αυτόματα και το μόνο που έχεις να κάνεις για να εκτελέσει το Microbit το πρόγραμμά σου είναι να επιλέξεις “Λήψη”.

Αυτό ήταν! Μόλις δημιούργησες το πρώτο σου πρόγραμμα σε MakeCode! Ανακάλυψε τον μαγικό κόσμο του Microbit και της MakeCode και καλές δημιουργίες!

Μετάτρεψε το Maqueen σε αυτοοδηγούμενο όχημα

Κάνε το Maqueen να ακολουθεί το χέρι σου

Έλεγξε το Maqueen με το GamePad

Μετάτρεψε το Maqueen σε αυτόνομη μπουλντόζα