raspberry-pi 5

Raspberry Pi 5, ο υπολογιστής που κάνει τα πάντα! Καλύτερος απο ποτέ!

Τέσσερα χρόνια μετά το λανσάρισμα του Raspberry Pi 4, το Raspberry Pi 5 έφτασε με αυξημένες επιδόσεις και ενσωματωμένο silicon chip που προσθέτει υποστήριξη για PCIe 2.0. Ο εδραιωμένος και δημοφιλής υπολογιστής χειρός της Raspberry Pi Foundation αποκτά νέο διάδοχο!

Ανακοινώθηκε το Raspberry Pi 5!

Ο εδραιωμένος και δημοφιλής υπολογιστής χειρός της Raspberry Pi Foundation αποκτά νέο διάδοχο! Τέσσερα χρόνια μετά το λανσάρισμα του Raspberry Pi 4, το Raspberry Pi 5 έφτασε με αυξημένες επιδόσεις και ενσωματωμένο silicon chip που προσθέτει υποστήριξη για PCIe 2.0.

Η κυκλοφορία του Raspberry Pi 5 ανακοινώθηκε στις 28 Σεπτέμβρη 2023 σε δύο εκδόσεις (4GB και 8GB). Το νέο Raspberry Pi 5 τροφοδοτείται από έναν τετραπύρηνο επεξεργαστή Arm Cortex-A76 64-bit που τρέχει στα 2,4 GHz, επιτρέποντας δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη απόδοση σε σύγκριση με τον προκάτοχο του, Raspberry Pi 4. Η συσκευή συνοδεύεται επίσης από ένα chip γραφικών VideoCore VII στα 800MHz, το οποίο σύμφωνα με το Raspberry Pi Foundation προσφέρει “σημαντική αύξηση” στην απόδοση των γραφικών.

Επιπλέον, το Raspberry Pi 5 διαθέτει για πρώτη φορά ένα νέο εξάρτημα του Raspberry Pi Foundation: το southbridge, γνωστό και ως μέρος του chipset που βοηθά τη συσκευή να επικοινωνεί με τα περιφερειακά. Με το southbridge RP1, το Raspberry Pi Foundation υποστηρίζει ότι ο μικροϋπολογιστής “προσφέρει μια μεγάλη βελτίωση στην απόδοση και τη λειτουργικότητα των περιφερειακών”, επιτρέποντας μεγαλύτερες ταχύτητες σε εξωτερικές μονάδες UAS και άλλα περιφερειακά.

Παρέχει επίσης δύο four-lane MIPI transceivers 1.5Gbps που σας επιτρέπουν να συνδέσετε έως και δύο κάμερες ή οθόνες. Υπάρχει επίσης για πρώτη φορά ένα νέο single-lane PCI Express 2.0 interface, που προσφέρει υποστήριξη για “περιφερειακά υψηλού bandwidth”. Ας δούμε τις προδιαγραφές αυτές από κοντά!

Το νέο Raspberry Pi 5 με μια ματιά!

Το Raspberry Pi 5 διαθέτει έναν νέο επεξεργαστή εφαρμογών (AP) 16 νανομέτρων από την Broadcom, τον BCM2712, ο οποίος προέρχεται από τον BCM2711 AP, 28 νανομέτρων που τροφοδοτεί το Raspberry Pi 4, με πολυάριθμες βελτιώσεις στην αρχιτεκτονική του. Στην καρδιά του βρίσκεται ένας τετραπύρηνος επεξεργαστής 64-bit Arm Cortex-A76, στα 2,4 GHz, με 512 KB ανά πυρήνα L2 cache και μια κοινή L3 cache 2 MB. Ο Cortex-A76 είναι τρεις μικροαρχιτεκτονικές γενιές πέρα από τον Cortex-A72 και προσφέρει περισσότερες εντολές per clock (IPC) και χαμηλότερη ενέργεια ανά εντολή. Ο συνδυασμός ενός νεότερου πυρήνα, ενός υψηλότερου clock speed και μιας μικρότερης γεωμετρίας επεξεργαστή αποδίδει ένα πολύ ταχύτερο Raspberry Pi, το οποίο καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια για τον εκάστοτε φόρτο εργασίας.

Όπως και το Raspberry Pi 4, υποστηρίζει Wi-Fi 5 (802.11ac), Bluetooth 5.0, Bluetooth Low Energy και Gigabit Ethernet. Υπάρχουν δύο θύρες micro-HDMI, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να συνδέσετε δύο οθόνες 4K με ρυθμό ανανέωσης 60Hz και υποστήριξη HDR χρησιμοποιώντας μόνο ένα Raspberry Pi.

Τα προηγούμενα μοντέλα Raspberry Pi βασίζονταν σε third-party ελεγκτή εισόδου/εξόδου (I/O). Ενώ το κύριο system on a chip εξακολουθεί να σχεδιάζεται από την Broadcom, το Raspberry Pi 5 είναι το πρώτο κανονικού μεγέθους Raspberry Pi που χρησιμοποιεί silicon chip (τσιπ πυριτίου) κατασκευασμένο απο την Raspberry Pi – το RP1.

Πρόκειται για ένα southbridge chip , που σημαίνει ότι χειρίζεται λειτουργίες I/O και αντικαθιστά ορισμένες λειτουργίες που προηγουμένως χειριζόταν το κύριο system on a chip, επιτρέποντας μεγαλύτερες ταχύτητες στις θύρες USB 3.0 και στην VideoCore VII στα 800MHz GPU.

Όσον αφορά τις θύρες USB, το Raspberry Pi 5 διαθέτει δύο θύρες USB 3.0 που υποστηρίζουν ταχύτητες μεταφοράς 5 Gbps και δύο θύρες USB 2.0. Υπάρχει μια θύρα USB-C που λειτουργεί ως θύρα τροφοδοσίας.

Για πρώτη φορά, θα είναι ευκολότερη η προσθήκη περιφερειακών PCI Express, με την προσθήκη του νέου single-lane PCIe 2.0 interface. Ωστόσο, το Raspberry Pi Foundation επισημαίνει ότι θα χρειαστείτε και πάλι έναν ξεχωριστό προσαρμογέα, όπως ένα M.2 HAT (Hardware Attached on Top) για να μπορέσετε να επωφεληθείτε από τις δυνατότητες αυτές. Ομοίως, το power-over-Ethernet υποστηρίζεται μέσω ενός ξεχωριστού HAT.

Θα βρείτε επίσης το γνώριμο 40-pin header και τις θύρες MIPI κάμερας/οθόνης (οι οποίες έχουν αναβαθμιστεί από 2 × 2 lanes σε 2 × 4 lanes). Η απόδοση της υποδοχής microSD κάρτας έχει επίσης διπλασιαστεί με τη λειτουργία υψηλής ταχύτητας SDR104.

Μαζί, όλες αυτές οι αναβαθμίσεις καθιστούν το Raspberry Pi 5 ακόμη πιο ευέλικτο, είτε το χρησιμοποιείτε ως ένα οικονομικό επιτραπέζιο υπολογιστή, είτε ως media server, είτε ακόμη και ως DIY σύστημα ασφαλείας.

Σύγκριση Χαρακτηριστικών Pi 4 vs Pi 5

Raspberry Pi 5Raspberry Pi 4
CPU4x 2.4 GHz (64-bit)
Broadcom BCM2712
(Cortex-A76, ARM v8)
4x 1.8 GHz (64-bit)
Broadcom BCM2711
(Cortex-A72, ARM v8)
GPU800 MHz
VideoCore V3D VII
600 MHz
VideoCore V3D VI
RAM4 GB / 8 GB
LPDDR4X
1 GB / 2 GB / 4 GB / 8 GB
LPDDR4
SouthbridgeRP1 for USB, Ethernet, GPIO, UART, CSI/DSI
(via PCIe 2.0 x4)
x
PCIe Interface1x PCIe 2.0 x1x
Κουμπί On/OffΝαιx
Τροφοδοσία5V/5A (μέσω USB-C, με υποστήριξη PD)5V/3A (μέσω USB-C)
Διαστάσεις88 x 56 x 19 mm88 x 56 x 19 mm

Νέα και ανανεωμένα αξεσουάρ!

Κάθε νέο προϊόν της Raspberry Pi συνοδεύεται από νέα αξεσουάρ, και το Raspberry Pi 5 δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι αλλαγές στη σχεδίαση, το νέο interface και οι υψηλότερες μέγιστες επιδόσεις, οδήγησαν στον επανασχεδιασμό ορισμένων από τα υπάρχοντα αξεσουάρ και στην ανάπτυξη κάποιων εντελώς νέων.

Έρχεται τον Οκτώβριο! Μείνετε συντονισμένοι στο Grobotronics Makerstore!

Raspberry Pi Pico, μικροσκοπικό αλλά παντοδύναμο!

Φτιάξτε τα πιο δημιουργικά δώρα Χριστουγέννων!