Εισαγωγή στο CoDrone EDU: Ένα Εκπαιδευτικό Drone για STEAM!

Ήρθε η ώρα να πετάξεις! Προγραμμάτισε το δικό σου Drone και πέταξε με τους δικούς σου κανόνες με ένα CoDrone EDU! Διάβασε όσα χρειάζεται να ξέρεις!

Αναμφισβήτητα, τα drones έχουν κατακτήσει τον σύγχρονο κόσμο, μεταμορφώνοντας την καθημερινότητά μας σε τομείς όπως η επιστήμη και η βιομηχανία αλλά και η εκπαίδευση και η ψυχαγωγία.

Η ευελιξία τους, η δυνατότητα αυτονομίας και οι εξελίξεις στην τεχνολογία τα έχουν εκτοξεύσει σε δημοτικότητα, καθιστώντας τα απαραίτητα εργαλεία στην γεωργία, την χαρτογράφηση περιοχών (και πολλά άλλα) όπου η χρήση τους βρίσκει λύσεις σε προβλήματα και διευκολύνει την καθημερινότητα!

Ο χειρισμός ενός drone είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της ρομποτικής καθώς απαιτεί την κατανόηση βασικών αρχών προγραμματισμού και αισθητήρων αλλά και την εξοικείωση με τον τηλεχειρισμό συσκευών και την κατανόηση του τρισδιάστατου χώρου!  

Το CoDrone EDU της Robolink, είναι ένα προγραμματιζόμενο drone σχεδιασμένο για να εμπλουτίσει την εκπαιδευτική εμπειρία στο πεδίο της ρομποτικής και του προγραμματισμού. Προορισμένο για χρήση σε σχολικές τάξεις, εργαστήρια και διαγωνισμούς όπως το Aerial Drone Competition (ADC) της REC Foundation, το CoDrone EDU συνδυάζει ευκολία στη χρήση με προηγμένες δυνατότητες που το καθιστούν ιδανικό για τόσο για εισαγωγή στον τηλεχειρισμό ενός εναέριου μέσου όσο και στον προγραμματισμό και την παραμετροποίηση του!

Σε αυτό το  άρθρο θα αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά και την τεχνολογία πίσω από το CoDrone EDU, καθώς και την εκπαιδευτική του αξία και τα πλεονεκτήματα του!

Με μια κοντινή ματιά….

Το CoDrone EDU είναι εξοπλισμένο με ένα σύνολο δυνατοτήτων που το κάνουν ασφαλές και έξυπνο (… ή οσο έξυπνο το προγραμματίσεις να είναι!!!).

Ας ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά στο drone και το χειριστήριο του!

Ενσωματωμένοι Αισθητήρες

Παρά το μικρό του μέγεθος, το CoDrone EDU είναι εξοπλισμένο με 7 βασικούς αισθητήρες για να εκτελεί πολύπλοκες λειτουργίες και να αντιλαμβάνεται τον χώρο γύρω του!

Προγραμματισμός

Το CoDrone EDU υποστηρίζει 2 βασικούς τρόπους προγραμματισμού, επιτρέποντας στους μαθητές να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Ξεκινήστε τον προγραμματισμό με το Blockly, μια γραφική γλώσσα προγραμματισμού που είναι ιδανική για αρχάριους, ή προγραμματίστε το CoDrone EDU με Python, την πιο δημοφιλή γλώσσα προγραμματισμού, για πιο προχωρημένους χρήστες, που προσφέρει περισσότερες δυνατότητες.

Η Robolink παρέχει έναν πλήρη οδηγό με tutorials για να θέσει γερές βάσεις στην εκμάθηση των 2 εναλλακτικών γλωσσών προγραμματισμού του CoDrone EDU.

blocky and python

Με αυτές τις πλατφόρμες, οι μαθητές μπορούν να προγραμματίσουν το drone να εκτελεί αυτοματοποιημένες πτήσεις και προκαθορισμένες αποστολές, να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του και να ανταποκρίνεται σε σήματα που λαμβάνει από τους αισθητήρες του. Αυτό όχι μόνο βοηθά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων προγραμματισμού αλλά και στην κατανόηση της λογικής των πτήσεων.

Ένα εργαλείο για την εκπαίδευση STEAM

Η συνεργασία και ο υγιής ανταγωνισμός είναι αξίες που οι μαθητές κερδίζουν μέσα από το δημιουργικό ομαδικό παιχνίδι. Σε αυτό αποσκοπεί και η εκπαίδευση STEAM, ενσωματώνοντας χρήσιμες ικανότητες σε διαδραστικές ομαδικές εμπειρίες.

Το CoDrone EDU δεν είναι ένα απλό drone, είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που σχεδιάστηκε για να εισάγει τους μαθητές στις βασικές αρχές της ρομποτικής, της αεροδυναμικής και του προγραμματισμού. Το περιβάλλον τάξης είναι το ιδανικό μέρος για τη χρήση του, καθώς προσφέρει δυνατότητες για πρακτική μάθηση, όπου οι μαθητές μπορούν να πειραματιστούν και να μάθουν μέσω αληθινών εφαρμογών.

codrone edu by robolink

Μέσω του προγραμματισμού του CoDrone EDU, οι μαθητές μαθαίνουν πώς να ελέγχουν ένα πραγματικό drone, να το προγραμματίζουν να εκτελεί συγκεκριμένες λειτουργίες και να επιλύουν προβλήματα που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση του drone με το περιβάλλον του. Η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων είναι απαραίτητη για την εισαγωγή σε πιο προχωρημένα επίπεδα τεχνολογίας και ρομποτικής, ενθαρρύνοντας τη δημιουργική σκέψη και την επίλυση προβλημάτων.

Υποστήριξη για εκπαιδευτικούς

Το CoDrone EDU προσφέρει εκτεταμένη υποστήριξη για εκπαιδευτικούς, καθιστώντας το ιδανικό εργαλείο για τη διδασκαλία ρομποτικής και προγραμματισμού σε πλαίσιο τάξης. Τα πακέτα για τάξεις, περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα drones και εξοπλισμό για ομαδική διδασκαλία.

teacher resources codrone edu

Παράλληλα, παρέχεται πλούσιο υλικό, όπως tutorials, βίντεο και οδηγοί που βοηθούν τους δασκάλους να ενσωματώσουν το drone στο πρόγραμμα σπουδών τους. Μέσω του Documentation Library έχετε άμεση πρόσβαση σε χρήσιμο υλικό ενώ η ενεργή κοινότητα χρηστών και εκπαιδευτικών προσφέρει συνεχή υποστήριξη και ανταλλαγή ιδεών.

Συμμετοχή στο Aerial Drone Competition

Τα σχολεία του 21ου αιώνα επιδιώκουν την επέκταση των ακαδημαϊκών και αθλητικών προγραμμάτων τους, παρέχοντας στους μαθητές ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και ενισχύοντας το ομαδικό πνεύμα.

Στα πλαίσια αυτής της επέκτασης, νέες δραστηριότητες έρχονται να διευρύνουν τις διαθέσιμες επιλογές.

Το Aerial Drone Competition (ADC) είναι ένας διαγωνισμός που διοργανώνεται από την REC Foundation με στόχο να προσφέρει στους μαθητές μια μοναδική εμπειρία στους τομείς της ρομποτικής και της τεχνολογίας. Ο διαγωνισμός επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ικανοτήτων όπως ο χειρισμός drone και ο σχεδιασμός στρατηγικής για την επιτυχή εκτέλεση αποστολών σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα μέσα σε ομάδες.

Aerial Drone Competition by REC Foundation

Το CoDrone EDU έχει καθιερωθεί ως μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές στον διαγωνισμό ADC, καθώς είναι ελαφρύ, ευέλικτο και εύκολο στη χρήση, ενώ διαθέτει προγραμματιζόμενους αισθητήρες που επιτρέπουν στους διαγωνιζόμενους να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Χρησιμοποιώντας γλώσσες προγραμματισμού όπως η Python και η Blockly, οι μαθητές μπορούν να αναπτύξουν στρατηγικές για την εκτέλεση σύνθετων αποστολών κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Οι αισθητήρες απόστασης και ύψους, σε συνδυασμό με την κάμερα FPV, βοηθούν τους μαθητές να πλοηγηθούν σε πολύπλοκες διαδρομές και να επιλύσουν προβλήματα σε πραγματικό χρόνο.

Ομαδικό Πνεύμα και ανάπτυξη δεξιοτήτων πτήσης

Ο διαγωνισμός Aerial Drone Competition του REC Foundation παρέχει μια μοναδική πρακτική μαθησιακή εμπειρία, προάγοντας βασικές δεξιότητες STEM, όπως η πλοήγηση drone, ο προγραμματισμός και η επίλυση προβλημάτων.

Το περιβάλλον του διαγωνισμού αντικατοπτρίζει τον πραγματικό κόσμο, απαιτώντας ομαδική εργασία, κριτική σκέψη και καινοτομία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της αποστολής. Οι μαθητές μαθαίνουν να συνεργάζονται αποτελεσματικά, ακονίζουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και αναπτύσσουν την ευελιξία που απαιτείται για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων. Αυτό προάγει τη βαθιά κατανόηση των αρχών της αεροπλοΐας και των διαπροσωπικών δεξιοτήτων, ενώ παράλληλα αποτελεί το τέλειο έναυσμα για επαγγέλματα που σχετίζονται με drone.

Ο διαγωνισμός

Στον διαγωνισμό, οι συμμετέχοντες καλούνται να πετάξουν τα drones τους μέσα από εμπόδια, και να ολοκληρώσουν αποστολές που απαιτούν ακριβή έλεγχο του drone τους και σύνθετο προγραμματισμό. Οι ομάδες καλούνται να αγωνιστούν σε 4 αποστολές με άξονα το βασικό θέμα, το οποίο ανακοινώνεται κάθε χρόνο πριν τον διαγωνισμό. Το ζητούμενο των 4 αποστολών παραμένει ίδιο (Συνεργασία, Δεξιότητες Πιλοταρίσματος, Αυτόνομη Πτήση και Επικοινωνία).

Οι 4 αποστολές

Τα drones πιλοτάρονται από μαθητές. Δύο ομάδες πετούν μαζί στον ίδιο αγωνιστικό χώρο για να πετύχουν τη καλύτερη δυνατή βαθμολογία. 

Το drone προγραμματίζεται από τους μαθητές για να λειτουργεί εντελώς αυτόνομα. Κάθε ομάδα αγωνίζεται μόνη της για να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους.

Το drone πιλοτάρεται από τους μαθητές για να πετάξει μέσα από μια διαδρομή εμποδίων. Κάθε ομάδα αγωνίζεται μόνη της για να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους.

Συνέντευξη των ομάδων με τους κριτές σχετικά με το drone τους, τον προγραμματισμό και το Documentation του Logbook του διαγωνισμού

Θες να συμμετέχεις και εσυ?

Για πρώτη φορά, ο διαγωνισμός Aerial Drone Competition του REC Foundation θα φιλοξενηθεί σε Ευρωπαϊκό Έδαφος, και μάλιστα στην Ελλάδα! Η Ακαδημία Ρομποτικής και Καινοτομίας The Inventors ενώνει τις δυνάμεις της με την Grobotronics και μαζί διοργανώνουμε το πρώτο Aerial Drone Competition!

Aerial Drone Competition by REC Foundation

Τελικά? Τι κάνει το CoDrone EDU?

Το CoDrone EDU της Robolink είναι ένα εκπαιδευτικό drone σχεδιασμένο να εμπλουτίσει τη διδασκαλία της ρομποτικής και του προγραμματισμού σε τάξεις. Αποτελεί ιδανική λύση για διαγωνισμούς, όπως το Aerial Drone Competition (ADC) της REC Foundation, όπου οι μαθητές μαθαίνουν πώς να χειρίζονται drones και να επιλύουν σύνθετες αποστολές.

Εξοπλισμένο με αισθητήρες απόστασης, υψομέτρου, γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο και κάμερα FPV, το drone προσφέρει πτήσεις υψηλού επιπέδου με ασφάλεια, δίνοντας στους μαθητές τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες προγραμματισμού και στρατηγικής.

Ανακάλυψε το και μπες και εσύ στον εναέριο χώρο της ρομποτικής!

Post navigation

Microbit & Python: Κάντε τα πρώτα σας βήματα

Arduino Science Kit R3 – Επαναπροσδιορίστε την διδασκαλία της Φυσικής!

Μια διασκεδαστική εισαγωγή στη ρομποτική με την Kitronik!

Γνωρίστε τα Arduino Nano. Μικρό μέγεθος – Τεράστιες δυνατότητες!